Beste mensen,

Grote Zilverreiger
Grote Zilverreiger

Het is baggerweer, ik wil naar buiten, ik heb alle gegevens gisteren opgezocht en het schaatsen is nog niet begonnen. Vier redenen om nu alvast aan de nieuwsbrief te beginnen.

Reigercompetetie De competitie tussen de Grote Zilverreiger en de Blauwe Reiger eindigde in januari in het voordeel van de Blauwe. 54 Blauwe Reigers werden er geteld en 48 Grote Zilvers. De Lagenwaardse polder had met 11 Grote Zilvers een groot aandeel  in het totaal. De eerste reigers neigen al naar zomerkleed. Misschien leuk om bij de volgende telling op te letten.

Wat bracht ons januari?

GanzenOpvallend zijn de 4400 Kolganzen in de Groenendijksepolder. Daarvan zaten er ook 700 in de Wilck en 2200 in de Barrepolder. Bij de Wijde Aa werden 6 Toendrarietganzen geteld, een soort die twintig jaar geleden nog massaal in de Lagenwaardse polder voorkwam, maar daar nu wel lijkt verdwenen.

Zwanen De Kleine Zwanen zaten ook verspreid. De meeste zaten met 126 vogels in de Lagenwaardse polder, 21 exemplaren in de Wilck en 4 in de Barrepolder.

Smienten Het lijkt wel of er ook steeds minder Smienten geteld worden. Slechts 350 op de Zegerplas en zo hier en daar nog lagere aantallen. Gelukkig krikt de Wilck met 4525 vogels het aantal nog aardig op.

Roofvogels De Slechtvalken deden het goed in januari: 1 in de Gnephoek, 1 in de Hondsdijkse polder, 1 in de Barre polder1 in de Wilck en 2 in de Westeinde polder. en Frans hadden weer het genoegen het enige Smelleken te zien in de Grote Polder Noord.

Wat verder opviel waren de 350 Wulpen in de Achthovenerpolder en 145 Wulpen in de Hondsdijksepolder.

Tot slot nog wat krenten:

Veel plezier met de februaritelling.

Met een hartelijke groet,