Beste mensen,

Roerdomp
Roerdomp

De vorige keer heb ik een soort over het hoofd gezien, waarmee je de nieuwsbrief anders zou openen. Een Roodhalsgans in de Oostbroekpolder! In februari was het wat bijzondere soorten daar een stuk rustiger. Geen bijzondere soort meer, maar toch nog steeds vermeldenswaard waren de 3 Grote Zilverreigers die daar geteld werden. Nog een reigersoort die op de bekende plek zat, maar zich nu ook eens liet zien op de teldag was de Roerdomp in de Riethoornse polder.

Om bij de Grote Zilvers te blijven:

In totaal dus 26 Grote Zilverreigers!

Dit keer overtrof de Zegerplas met 4500 Smienten de Wilck waar er 4285 zaten. Waarschijnlijk een gevolg van het winterweer. Maar je moest wel in de Wilck zijn als je Kolganzen wilde zien. Er zaten er maar liefst 3200 met nog 185 Brandganzen. In de Barrepolder werden ook Kolganzen gezien maar dat waren er maar 73. In de Groenendijkse polder zaten er dan weer 1790 samen met 119 Brandganzen. We blijven even bij de grote zwemvliezen.

In de Gnephoek zaten 21 Kleine Zwanen, in de Vlietpolder 9, in de Lagenwaardse polder 92, in de Grote Polder Noord 77 en in de Wilck 49.  In de Gnephoek werden 240 Toendrarietganzen geteld. Als we naar de kleinere zwemvliezen gaan valt het ene Nonnetje in de Wilck als soort op en de 420 Wilde Eenden als aantal in de Riethoornse polder. Een overblijfsel uit de wakken van de voorafgaande vorstperiode?


Nog wat opvallende waarnemingen: In de Gnephoek 2 Slechtvalken, 74 Kramsvogels en een Steenuil. In de polder Achthoven 6 Grutto’s (haal de stokjes maar voor de dag) en 6 Veldleeuweriken. In de Boterpolder 6 Watersnippen en 5 Buizerds en een aardige om mee af te sluiten: 44 Putters in de Vlietpolder.
Veel plezier en succes met de telling van a.s. weekend!

Met een hartelijke groet,