Beste mensen,

Naar aanleiding van de laatste Braakbal een kledingadvies voor a.s. weekend: dikke trui, waterdichte jas en schoeisel, muts en handschoenen… Want tellen is leuk, maar ontberingen lijden niet nodig, zeker als je als eindredacteur in de Grote Polder Zuid naast de grote zilver ook een smelleken mag bijschrijven (hoewel dat dan wel weer wat afzien waard is..).

Het ging trouwens goed met de grote zilvers in november, een opsomming.

In de Achthovener plder was het goed toeven met een havik, 6 buizerds, 560 goudplevieren en 2 grote gele kwikken, waarvan er ook 2 in de Doespolder, 1 in de Oostbroekpolder en 1 in de Riethoornse polder verbleven. Daar verbleven ook 2 sijsjes, altijd leuk om op je lijst te hebben.

Een soort waaraan ik eigenlijk nooit aandacht besteed is de grote canadese gans. Maar in de loop der jaren zien we er steeds meer in de polders verschijnen, daarom deze keer een overzicht:

Zo hier en daar werden dodaarsjes geteld: eentje in de Zeegerplas, eentje in de Barrepolder en 2 in de Wilck. De Wilck was weer goed voor 4770 smienten, 5 buizerds, een late scholekster en 1635 kieviten. De laatsten zaten met 1650 exemplaren ook in de Groenendijkse polder. Daar zat het maandrecord aan kolganzen n.l. 2190 en ook nog eens 510 wulpen en 5 buizerds. Een slechtvalk werd gezien in de Lagewaard, 2 in de Hondsdijkse polder en een in de Oostbroekpolder. Daar zaten ook 42 kleine zwanen. Misschien dat we die deze maand in grotere aantallen aantreffen.

Nog wat krenten voor onze eindredacteur: 2 patrijzen, 9 watersnippen en 7 zwarte zwanen in de Boterpolder en een voor ons telgebied toch niet algemene soort: een grote mantelmeeuw in de Kerkwegpolder. Al met al toch soorten en aantallen om met goede moed straks de winterse omstandigheden te trotseren om te kijken wat december ons gaat brengen. En niet bij vogels alleen, want ik hoorde voor het eerst een waarneming die ik echt voor 100% vertrouw en uit onverdachte hoek kwam: een vos in de Gnephoek!

Tot slot wens ik iedereen heel fijne feestdagen en een voorspoedig 2011!