Beste mensen,

Het voorjaar zit eraan te komen en zo hier en daar zie je de kieviten alweer baltsvluchten maken en hun kenmerkende geluidjes hoor je op verschillende plekken in de polders. In maart geeft dat soms het beeld van kieviten die al helemaal aan hun territorium gebonden zijn, maar soms ook nog hele groepen, die nog oost- of noordwaarts moeten vliegen. Tijdens de februaritelling zat zo’n grote groep van wel 954 kieviten bij de Achthovenerpolder. Daar werd ook een slechtvalk en een grote zilverreiger geteld.

Stormmeeuw
Voor de liefhebbers van stormmeeuwen was het goed toeven in de Barrepolder met 600 exemplaren en in de polders Oost– en Westgeer: maar liefst 3170 stormmeeuwen waren daar aanwezig op pas gegierd land. Ook in de Oostbroekpolder was vast en zeker mest uitgereden, want daar werden 2636 stormmeeuwen en 1153 kokmeeuwen geteld.
Ganzen en kleine zwanen en ...

Op niet-gegierde stukken zaten in de Oostbroekpolder 2125 kolganzen, 21 brandganzen, 6 patrijzen, 5 grote zilverreigers en 4 kleine zwanen. Blijkbaar waren al veel kleine zwanen vertrokken, want alleen in de Lagenwaardse polder werden er nog 11 gezien. Daar bevonden zich ook nog 3 wilde zwanen en een grote zilverreiger. In de Groenendijksepolder zaten 1153 kolganzen, 1348 smienten en een blauwe kiekendief. De laatste werd ook in de Grote Polder Zuid gezien, naast nog 600 kolganzen, 2 pijlstaarten en een grote zilver. In de Grote Polder Noord zat een inmiddels vaste wintergast: het smelleken. Ben benieuwd of hij in maart ook nog gezien wordt. Opmerkelijk waren de 10 ooievaars in de Gnephoek en ook daar konden we mestdampen opsnuiven. De kokmeeuwen deden dat in ieder geval met z’n 1153-en. De al eerder genoemde grote zilverreigers zaten verder nog in de Hondsdijkse polder 1, Kerkwegplder 1, Barrepolder 3, de Wilck 3 en de Hazerswoudse Droogmakerij 1.

Eenden

In het traditionele smientenbolwerk de Wilck werden 4535 vertegenwoordigers van mijn favoriete eendje geteld. Nog meer eenden, maar dan wintertalingen: 10 in de Kerkwegpolder en 42 in de Wilck. Ook krooneenden lieten zich dit keer zien. Ze zaten met zijn drieen in de Riethoornse polder. Ik besluit met wat bescheidener, maar daarom niet minder fraaie vogels: 3 dodaarsjes in de Zegerplas en 13 watersnippen in de Boterpolder.

Het nieuwe seizoen komt!

Ik heb nog geen idee van de weersvooruitzichten voor a.s. zaterdag, maar het meest boeiende aan de maartteling vind ik altijd de overgang van de seizoenen in deze maand: aan de ene kant zie je nog groepen wintergasten en aan de andere kant heb je al vogels, soms van dezelfde soort, die al druk bezig zijn een territorium uit te zetten of al op eieren zitten zoals blauwe reigers. Geniet ervan! Ik wens iedereen weer een heel plezierige telling.

Met een hartelijke groet,