Beste mensen,

Krakeend
Krakeend

Het is ongelooflijk maar waar. In de gebieden die we in december geteld hebben is de stand tussen de Blauwe en Grote Zilverreiger in een gelijk geëindigd. Er werden van elke soort 57 exemplaren geteld! Je ziet de Grote Zilvers nu ook in gebieden die ze eerst links lieten liggen. Het worden vaste waarden in bijvoorbeeld de Riethoornse polder. Ik ben benieuwd waar dit eindigt, al eindigen de ontwikkelingen natuurlijk nooit.

Amalia Het ontbreekt ons tot nu toe aan een echte winter, daarom maar een winters plaatje. Maar niet toevallig van de krakeend, want daarvan werden er 230 geteld op het plasje bij onze vogelhut Amalia.Het enige Dodaarsje zat op de Zegerplas. In de Wilck werden 4920 Smienten geteld.

Wintertalingenzaten met 4 exemplaren in de Gnephoek, 4 stuks in de Hondsdijkse polder, 6 stuks in de Oostbroekpolder, 6 stuks in de Wilck en 65 exemplaren in het Westeinde SBB.

Roofvogels In het Westeinde zat ook een Slechtvalk die verder gezien werd in de Gnephoek en Oostbroekpolder. Sperwers werden gesignaleerd met 1 exemplaar in de Achthonerpolder en Gemenewegse polder. Om nog even bij de roofvogels te blijven: 5 Buizerds telden we in de Westbroekpolder.

Steltlopers Wat steltlopers betreft vielen de 248 Wulpen in de Achthovenerpolder op, net als de 460 Goudplevieren in de Wilck. 750 Goudplevieren verbleven in de Groenendijkspolder.  De Boterpolder kenmerkte zich weer met 6 Watersnippen.

Zwanen De enige plek waar Kleine Zwanen gezien werden was de Lagenwaardse polder. Er verbleven daar in december 31 troeteldieren van de VWG.

Ganzen Met ganzen was het dit keer niet zo spectaculair maar om de 1020 Kolganzen te tellen in de Westbroekpolder ben je toch even bezig. In de Groenendijksepolder was je wat sneller klaar met de Kolganzen. Er zaten er 850.

ZangvogelsDe zangvogels schieten er ’s winters vaak bij in, maar 60 Groenlingen in de Groenendijkse polder zijn het vermelden waard, evenals de enige Tjiftjaf in de Grote Polder Noord. Ben benieuwd wanneer we de eerste roep van de Tjiftjaf gaan horen. Zonder verdere strenge winter zou dat best eens erg vroeg kunnen zijn.

Ik wens jullie een heel plezierige telling. Voor SOVON een van de belangrijkste van het jaar, omdat de midwintertelling in heel Europa wordt gedaan.

Met een hartelijke groet,