De tellers in de ochtend

2022 - Hoeveel vogelaars komen er dit jaar?

Zaterdag 1 oktober 2022 is er weer de traditionele telling van Euro Birdwatch.

Natuurlijk gaan we ook dit jaar deelnemen aan de Euro Birdwatch. Op zaterdag 1 oktober 2022 gaan we weer op onze telpost “De Wilck” aan de Burmadeweg proberen alle soorten die op trek gaan te tellen. We starten zoals gebruikelijk om 7.30 uur, dus bij het opkomen van de zon.  Tenminste het zou mooi zijn als dat zo is.


Dit hele gebeuren wordt op de voet gevolgd door Vogelbescherming en is, zoals bekend, een echt Europees gebeuren. Het zou leuk zijn als we dit jaar weer met een leuke groep mensen de telling gaan doen. Dus voel je er wat voor om te komen tellen, je bent van harte welkom!! Dus wie weet tot ziens aan de Burmadeweg!!

De tellers vorig jaar op een rij

De Wilck

We hadden wel in de gaten dat het met de telling niet erg wilde vlotten, zo af en toe vloog er een graspieper over. Ook nog een paar boerenzwaluwen en een enkele huiszwaluw. We werden helemaal lyrisch toen we wel 70 goudplevieren over zagen komen, dat waren nog eens aantallen!

Maar helaas daar bleef het dan ook bij. Verder als een paar krakeenden, smienten, zilvermeeuwen, holenduiven, en een enkele wulp ,kolgans, buizerd kwamen we niet. Wat wel weer leuk was, er zat een slechtvalk op het hek in de Wilck. Deze liet zich goed bekijken, kennelijk zat ie een beetje uit buiken en zijn verenpak weer een beetje op orde te brengen.

Al met al hebben zijn we 21 soorten geteld, dus een minimale score helaas…De aantallen waren ook niet noemenswaardig. Voor ons was deze Euro Birdwatch (we waren met 6 mannen) zeker niet de beste, maar gezien het feit dat het de laatste jaren telkens een beetje minder is, zou het misschien naar ons idee best een weekje later kunnen. Ook de landelijke gegevens, welke ik kon zien op “Trektellen”, geven aan dat de score niet best was. Natuurlijk is het weer, de wind met name, een belangrijke schakel. Maar daarom is het niet minder leuk om met elkaar in de polder te staan en van de natuur te genieten, en dat hebben we zeker gedaan!

Uiteraard hadden we nog wel meer soorten, maar om deze allemaal te vermelden, op www.Trektellen.nl kunt u de totale lijst inzien. Onze locatie heet Eurobirdwatch - De Wilck.

Nederland

Het totaal van de dag was : 282.211 vogels in 199 soorten. De totalen van de top 10:

  1. 60.938 Zanglijster
  2. 35.917 Spreeuw
  3. 28.756 Vink
  4. 25.824 Boerenzwaluw
  5. 22.438 Koperwiek
  6. 22.346 Kleine mantelmeeuw
  7. 13.444 Graspieper
  8. 6.887 Grauwe gans
  9. 5.988 Aalscholver
  10. 5.061 Kokmeeuw

Natuurlijk zijn er altijd weer van die bijzonderheden de gespot zijn, zoals:

  • 1 roodhalsgans
  • 2 parelduikers
  • 6 grauwe pijlstormvogels
  • 8 noordse pijlstormvogels
  • 5 Pontische meeuw
  • 3 middelste jagers.

Allemaal meer vogels voor de kust.

Nederland - Bijzonderheden

En uiteraard weer bijzondere soorten die we hier in de omgeving nog nooit hebben gezien, zoals: 24 rode wouw, 3 steppenkiekendieven, 1 grauwe kiekendief, 23 smellekens, 2 morinelplevieren, 2 roodkeelpiepers,1 duinpieper, 4 bladkoningen, 2 klapeksters, 3 buidelmezen en een roodmus gezien.

Dus variatie genoeg zo verdeeld over het land.

Spreeuw - Dit jaar weer bijna eerste
Spreeuw

Europa - Deelname

Over heel Europa deden 33 landen mee en zijn 891 tellingen/activiteiten georganiseerd en waren er meer dan 20.000 mensen op pad. In totaal telden we bijna 5 miljoen vogels. De Finnen telden de meeste vogels 1.500.000, gevolgd door Litouwen met 1.247.682 en Zweden met 773.105.

Vink - In de top 3 NL
Vink

Contact Bird Watch

Voor meer informatie over de Bird Watch richt u zich tot

Kneu

Kneu

Contact tellingen

Voor meer informatie over tellingen kunt u met contact opnemen.