Hier moet de inhoudsopgave van deze pagina staan.
Als dat niet zo is, is er iets mis gegaan. Informeer de webmaster a.u.b.

Educatie­commissie

Educatie is al sinds het begin van de oprichting van de VWG een belangrijk onderdeel geweest. De eerste jaren waren er veel jeugdleden het was een leuke uitdaging om deze groep het e.e.a. over vogels te leren. In 1989 werd de eerste vogelzang cursus georganiseerd voor leden. Deze cursus heeft heel wat jaren veel mensen geleerd goed te luisteren naar de vogels. Later werd de cursus "vogels allerlei" georganiseerd. Een leuke en inforamtieve cursus voor de beginnende vogelaar. Door een wisselende samenstelling van de educatiecommissie door de jaren heen was er steeds weer opnieuw interesse voor het organiseren van cursussen.

De educatiecommissie organiseert ook excursies en lezingen voor niet leden.

De laatste jaren worden deze excursies meestal gehouden in “ons” vogelgebied zoals in De Wilck en op de Kruiskade/Spookverlaat net als de jaarlijkse Nacht van de Nacht in het Spookverlaat.

De laatste georganiseerde vogelcursus voor beginners in 2019 was een groot succes!

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Nederlandse provinciale milieufederaties. Op deze avond en nacht doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Ook de vogelwerkgroep doet hier al jaren aan mee. Door een wandeling in het donker in het Spookverlaat en over de Kruiskade leren we de mensen luisteren naar de natuur. De vogels zijn stil in het donker maar het zal je verbazen wat je nog wel te horen is.

Dag- en avond­activiteiten

Door middel van een aantal publieksexcursies en -avonden geven we belangstellenden de kans wat meer over wilde vogels te weten te komen.

Amalia

Onze vrij toegankelijke vogelobservatiehut "Amalia" aan het Hazerswoudse Spookverlaat biedt iedereen gelegenheid zelf de vogels in hun doen en laten waar te nemen.

Vogel­cursussen

Bijzondere cursussen waren de Cursus Steltlopers, de cursus Zangvogels voor beginners in 2005 en 2007, zangvogels voor gevorderden in 2008 en de cursus Vogels Waarnemen.

De Wilck

Elk jaar gaan we een paar keer naar de Wilck

Zeeland - De Ganzenexcursie

De Ganzenexcursie is elk jaar fris en een feest!

De Kruis­kade / Het Spook­verlaat

De Kruiskade / het Spookverlaat biedt water,vogels en planten!

Foto­grafie­cursus

In de jaren 2010 en 2015 is er een cursus vogelfotografie georganiseerd. In drie avonden probeerde Chris van Rijswijk menig vogel- en fotografie liefhebber de fijne kneepjes bij te brengen.

Publieksavonden -
Elk jaar wat nieuws

De commissie heeft ook voor dit seizoen een attractief programma in elkaar gezet.

Lespakket

De VWG wordt regelmatig benaderd of zij voor scholen een lespakket over vogels heeft. Daarvoor verwijzen we graag door naar Vogelbescherming Nederland. Zij hebben een uitgebreid pakket ontwikkeld inclusief een site "Wildzoekers" ter ondersteuning van de scholen en de kinderen. Lees kort iets meer over het lespakket bij de VBN en bestel daar het materiaal.

Contact

Meer informatie over publiekseducatie en -activiteiten van dit seizoen, georganiseert door de educatiecommsie, kunt u bij inwinnen.