Tjiftjaf in de top van de boom
Een "eenvoudig" vogeltje

De excursie vond plaats in de Houtkamp te Leiderdorp, 32 deelnemers groot was de groep die zich om 7.00 uur verzameld had. De gidsen waren , Ad Tates en. Deze werden ondersteund door, enhad het informatie centrum (of beter het Milieu Educatie Centrum MEC) geopend en er ook voor gezorgd dat we de heemtuin in konden gaan. Er werd uiteraard ook uitleg gegeven over de overige fauna en flora van dit fraaie gebied welke veelal geschied door enige leden van onze vogelwerkgroep en de mensen van het IVN.

Tijdens de wandeling door de Houtkamp en Heemtuin kregen de cursisten een betrekkelijk gering aantal vogels heel goed te horen om zo de meest algemene parkvogels via hun zang te leren herkennen. De Winterkoning en de Tjiftjaf lieten zich zeer overtuigend horen en zien en overstemmende soms vele andere geluiden. Nu de bomen nog kaal zijn, is de tjiftjaf nog goed te spotten. Het was opmerkelijk dat we geen enkele heggenmus hebben gezien en hebben horen zingen, maar stellig zullen we deze op de volgende excursie tegenkomen. Ook de merel hield zich stil: daarvoor was het al te lang na zonsopkomst. Van de Koolmees waren de variaties in de zang goed te horen. Natuurlijk hoorden we ook de Wilde Eend en de Meerkoet, maar het is de vraag of we die geluiden als zang willen beschouwen.

Voor de meeste cursisten was het een leerzame ochtend om zo de vogels welke zich ook in hun woonomgeving bevinden te leren herkennen door hun zang. De volgende excursie zullen we deze geluiden van deze vogels weer tegen- komen en zal het worden uitgebreid met andere soorten.
Goed waargenomen:
Waargenomen door de experts en geluksvogels: Goed
gehoord:
Buizerd
Waterhoen
Roodborst
Merel
Pimpelmees
Ekster
Gaai
Kauw

Aalscholver
Grauwe Gans
Zilvermeeuw
Turkse Tortel
Groene Specht
Grote Bonte Specht
Staartmees
Boomkruiper
Zwarte Kraai
Vink
Halsband Parkiet

Winterkoning
Tjiftjaf
Koolmees
Meerkoet
Houtduif
Vink
Wilde Eend
Stop het geluid