Uilskuiken -
Uilskuiken

Verrassingen

Dit jaar staat vol verrassingen, zeker als het over de uilen gaat.

Boven de Oude Rijn is het helaas niet al te best dit jaar. Waren we eerst nog positief gestemd wat de steenuilen betreft, is nu helaas een teleurstelling geworden. We waren al diverse malen bij een wel bekende plek aan de Landlustweg geweest waar de steenuiltjes keurig op eieren zaten. Helaas sinds gisteravond weten we dat dit nest verloren is gegaan. Geen steenuilen en ook geen eieren, nest leeg. Oorzaak onbekend. Verder bij alle adressen aan de Lage Waard geen succes, tenminste, geen uilen. We vonden wel veel lege kasten waarin spreeuwen hadden gebroed.

In Hazerswoude e.o. beneden de Oude Rijn hebben we meer succes. Na er vele jaren op gehoopt te hebben was er dit keer bij Margreet en Nico K. een nest met 4 jonge steenuilen te bewonderen. Fantastisch, zeker bij Margreet en Nico, die al jaren hun best doen om vogels een goede omgeving te bieden. Bijzonder ook dat er bij hen ook een nest met 4 jonge torenvalken uitgekomen was. Zoals Margreet zei, dit jaar wel 10 nesten met boerenzwaluwen terwijl er altijd maar één nest zat. Een topjaar voor hen en voor ons vogelliefhebbers natuurlijk. Maar toch was er een kleine ondertoon van spijt, ze gaan namelijk verhuizen…..

Na al deze mooie momenten was er nog een adres waar misschien ook wel succes was te halen, namelijk bij Christine en Dirk B. En wat denk je, een nest met wel 7 jonge kerkuilen. Toen ik hem ’s avonds aan de telefoon had waren zijn woorden, dat kan niet, zijn het geen torenvalken? Die heb ik wel een keer uit de kast zien komen… Ik zei nee Dirk, echt het zijn kerkuilen. Hij kon het haast niet geloven. Toen ze geringd werden, kon hij zelf zien dat het toch echt kerkuilen waren. Tijdens een bijeenkomst van uilenliefhebbers in Zuid-Holland heb ik de vraag gesteld of er iemand bekend is met het feit dat torenvalken ook gebruik maken van een kerkuilenkast, het bleek dat er meer van zulke bijzondere broedsels plaatsvinden. Ze wisten een adres aan de Voorweg waar ook een nest kerkuilen was. We zijn toch nog even wezen kijken hoe het met ze ging. Ze zagen er goed uit en werden dan ook in juni geringd.

Martin v.d. Reep (hij is de persoon die het recht heeft om alle, in ons gebied geboren uilen, te ringen) zou het nog druk krijgen. Maar ik weet zeker dat hij dat niet erg gevonden heeft.

Verder in het gebied waren er ook, net als in de Lage Waard, veel spreeuwennesten te vinden. Zelfs 1 nestje koolmezen.

Leuk is nog te melden dat op een adres aan het Westeinde een paartje ransuilen met jongen rondvliegt. In het begin zaten hier altijd steenuilen, maar toen was dat ineens over. Een paartje bosuilen had het territorium van de steenuilen ingenomen, dus jammer genoeg geen steenuilen meer, wat jaren daarvoor altijd heel succesvol was. Nu de ransuilen ook in dit gebied hun thuis hebben gevonden, is het misschien weer mogelijk dat de steenuilen terugkeren, want bosuilen en steenuilen is natuurlijk geen ideale combinatie.

Verzamelen uilskuikens voor het ringen -
Verzamelen uilskuikens
Vlieggat -
Uilskuiken

Resultaat

In totaal zijn er 12 kerkuilen geringd en 3 steenuiltjes (1 was er helaas verongelukt).

Al met al zijn we als uilenliefhebbers best tevreden over afgelopen seizoen, al weet je nooit wanneer een volgend broedgeval zich zal aandienen!

We worden regelmatig benaderd door mensen die ook wel een kast op hun terrein zouden willen. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, gaan we eerst altijd kijken of het een geschikte locatie is want het moet toch wel potentie hebben om succesvol te zijn.

Perfecte plaats -
Uilskuiken

Meer informatie over de uilenwerkgroep kunt u inwinnen bij .