De afsluitende avond is op onnavolgbare wijze verzorgd door. Bij binnenkomst werd er een werkblad "Geluiden Vogelzang" uitgedeeld waarmee hij ons weer eens op de proef zou stellen. 20 vogelgeluiden herkennen is geen kleine opgave!

Hij deed dit zoals altijd weer uitstekend. Dit keer door als uitgangspunt de naam van een vogel te nemen. Vogelnamen blijken te groeperen op allerlei manieren:

  • Kleur blauw, bont, bruin, geel, grauw, groen, ... meestal in combinatie met een lichaamsdeel : borst, teen, poot, hals, buik, keel, gat, ... . Zoals de blauwborst.
  • Verhoudingen dwerg, kleinste, middelste, grootste, reuze, ... . Denk aan de stern, maar ook bij de bonte specht, waterhoen, zaagbek, zilverreiger, karekiet, burgemeester en barmsijs
  • Geografische afkomst Canadese, Europeesche, Indische, Turkse, ... . Denk aan bijvoorbeeld de nijlgans.
  • Dubbeldieren Een bijzondere groep vogelnamen bestaan uit telkens twee namen van dieren: Visarend, Koereiger, Krekelzanger.
  • Dubbelvogels Gierzwaluw, Giervalk
  • Biotoop In vogelnamen wordt ook verwezen naar de biotoop van de vogels: Moeras, veld, bos, ... . Bijvoorbeeld de Rietzanger
  • Seizoensvogels of meteovogels Regen, nacht, sneeuw, storm, ...
  • Onomatope Vogels vernoemd naar het geluid dat ze maken. Denk aan de Wulp, Snor, Kwak, Tjiftjaf, Krakeend, ...
  • Lichaamkenmerken Stelt, dod, knobbel, hamer, kuif, ...
  • Verleiders Paapje, Bokje, Goudhaantje, ...
  • Vernieuwde vogels: De Vlaamse Gaai, Toppereend, Sprinkhaanrietzanger, Eidereend, de Tortelduif, excuus, de Zomertortel
  • Smikkelaars Vis, bij, schol, wesp, vlieg, ...
  • Homines Jan van Gent, Piet van Vliet, Cetti, Koning, Secretaris
  • Incognito Vogels met een misleidende naam: de Duiker is een soort eend, de Roodmus is een vinkachtige, de Scholekster is een steltloper, de Woudaap is een vogel en het Bokje ook!
  • en nog veel meer ... tot 20 groepen aan toe!

Wij kregen telkens foto’s van vogels te zien die allemaal iets met elkaar gemeen hadden op de bovenstaande wijze. Dat was niet eenvoudig: eerst de naam verzinnen en daarna een verband bedenken. Vervolgens bleken er vele vogels te verzamelen rond het door Henk bedachte "verband". Verrassend. En vervolgens nog de test voor de cursus deelnemers: een geluid van één van de vogels uit de bijzondere groep. Bij de foto van de vogel gaf Henk vaak nog een toelichting waaraan deze te herkennen is. Na een spontaan applaus voor dit alles was het tijd om te pauzeren.

Daarna kwam de wetenschappelijke kant aan de orde en ging het even over Charles Darwin enus Linnaeus. Elke soort wordt beschreven met 2 latijnse namen; de 1e naam begint met een hoofdletter en betreft het geslacht en de 2e naam begint met een kleine letter en betreft de soort. Het gaat ook wel eens mis zoals Anas penelops een veelkleurige eend (smient) betekent maar abusievelijk was er Anas penelope van gemaakt en dit betekent heel iets anders maar het stond al vast en kon niet meer gewijzigd worden. Soms wil men soorten toch anders indelen, bij een ander geslacht. De soort naam wordt dan (verplicht) gehandhaaft. Daardoor zijn er nu heel wat vogels met tweelingnamen zoals Buteo buteo: dat zijn meestal heringedeelde soorten.

In alle, nu ja de meeste, vogelboeken wordt dezelfde rangschikking van soorten gebruikt. Van duikers en futen tot zangvogels. Zangvogels vormen de meest omvangrijke soort. In de meeste vogelboeken wordt de helft van de pagina's aan de beschrijving van zangvogels besteed.

eindigde de avond rond 21:50 met een plaatje van twee halsbandparkieten die bedankten voor de aandacht. Iedereen was zeer enthousiast over deze avond en 11 deelnemers hebben deze zeer leuke afsluiting gemist.Cursus vogelzang voor gevorderden 18 maart, 20 april, 11 mei, 25 mei, 8 juni en 11 juni 2008