De ideale omgeving voor de Kleine Karekiet, de Rietzanger en Rietgors

De slotavond vond plaats in Het Anker te Hazerswoude-Hoge Rijndijk onder belangstelling van 24 deelnemers en een aantal gidsen die actief geweest zijn tijdens de excursies.

Na eerst een gedeelte van een interessante film bekeken te hebben over vogelgeluiden welke eindigde met een geweldige imitator nl. de Liervogel uit Zuid Australië (Life of Birds van David Attenborough) . Deze verbaasde een ieder met zijn frappante geluiden scala.

Daarna was het de beurt aandie de cursisten vogelzang liet beluisteren als opwarmertje voor een geluidentest van diverse zangvogels. De opwarmfase ging voor de meeste nog wel, daar zat het nodige herkenbare in. De test werd andere koek, daar zaten vogels tussen die de nodige verwarring bracht mede ook dat de geluiden nu niet uit de biotoop vandaan kwam maar in koele ruimte ten gehore werd gebracht. Het was de bedoeling van de herkende vogel een letter te noteren waardoor na 16 letters een vogelnaam gevormd zou moeten zijn. Na de pauze kwam de uitleg door Henk met daarbij net als bij de eerste test wat handgrepen en ezelsbruggetjes waar een bepaald zanggeluid aan te associeren is voor wat de herkenbaarheid betreft. De uitslag bleek een inderdaad een fraaie vogel uit Amerika te zijn.

Tot slot werd er nog het nodige aan informatie verstrekt doorwat men zoal nodig heeft als men gaat “vogelen” Een informatie over verrekijkers volgde hierna nog en dan m.n. over welk soorten kijkers geschikt zijn en wat de waardes inhouden die de cijfers aangeven welke op de kijkers vermeld staan.

 

Zwarte Wouw

250.000x per jaar
1.000x per dag
100x per uur
2x per minuut

David Attenborough verteld ons dat vogels volgens hem vroeg zingen omdat, vanwege de kou, er nog weinig insecten actief en dus te vangen zijn. En in de ochtendrust draagt het vogellied verder. En er kan die nacht van alles gebeurd zijn: Zijn de buren er nog - alife and singing - of zijn er nieuwe mannen in het territorium? Met 250.000 roepjes per jaar maakt de vink bekend de rechtmatige eigenaar te zijn.