De ideale omgeving voor de Kleine Karekiet, de Rietzanger en Rietgors

De verwachting bij mij was groot betreffende de 4e excursie, omdat er veel variatie is in een relatief klein gebied. Tussen Alkemade en Woubrugge werd het gebied bij de Wijde Aa bezocht. Het verzamelpunt was op de parkeerplaats "in de bocht" waar om 6.00 uur gestart werd om deze gevarieerde excursie met 22 deelnemers aan te vangen. De gidsen van de twee groepen waren en Charlotte Mathijssen respectievelijk, en .
Gelukkig was er praktisch geen wind wat het luisteren zeer ten goede kwam .Het heldere zonlicht gaf goed zicht op alles wat er waar te nemen was. Te zien en te horen was er genoeg, om 9 uur bleken maar liefst zo’n 61 soorten te zijn waargenomen.

Zwarte Wouw
Tot onze verbazing bleek een rietpluim een roofvogel te zijn. en nog wel een zwarte wouw.

Bij zo’n groot aantal zijn er altijd wat bijzondere althans niet alledaagse waarnemingen. Als bijzonder valt te noemen een Lepelaar, Zwarte Wouw en gehoord werd er een Appelvink al was dat maar kort. Maar goed het is een geluidencursus en gaat het uiteindelijk om het herkennen van vooral alle daagse vogels en wat daar tegen aanhangt. De rietvogels waren alom vertegenwoordigd, een Koekoek liet zich telken male goed zien en uiteraard horen. Putters werden gezien echter maakten ze helaas niet hun kenmerkende geluid. De Spotvogel liet zich duidelijk horen en ook fraai bekijken, voor vele cursisten was dit de eerste maal dat ze deze vogel beluisterden, althans dat ze dit zich bewust waren. De Grasmus is ook weer in het land en was op het keerpunt van de wandeling goed te beluisteren en te zien.

Ook de weidevogels lieten zich niet om betuigd en maakten het geluiden plaatje aardig compleet. Voor zo’n kleine locatie hebben de deelnemers veel gehoord en veel gezien met als hoogte punt het rustig en duidelijk kunnen waarnemen van de Zwarte Wouw.

Sommige vogels zaten in demonstratie positie:

  • De Tuinfluiter was erg goed te horen. Als je een Merel hoort die niet van ophouden weet, en een hoog tempo heeft, dan hoor dus de tuinfluiter.
  • De Bosrietzanger liet goed horen hoeveel verschillende vogels hij kan immiteren: Merel, Scholekster en Kleine Karekiet zaten samen in een bosje!
  • De gelige Spotvogel werd op de terugweg nog eens goed beluisterd: een veel zwaarder geluid dan de andere zangers van vandaag.
Waargenomen
Goed gehoord
Fuut
Aalscholver
Blauwe Reiger
Lepelaar
Knobbelzwaan
Grauwe Gans
Brandgans
Bergeend
Nijlgans
Wilde Eend
Krakeend
Slobeend
Kuifeend
Zwarte Wouw
Torenvalk
Fazant
Waterhoen
Meerkoet
Scholekster
Kievit
Oeverloper
Tureluur
Grutto
Kokmeeuw
Stormmeeuw

Zilvermeeuw
Kleine Mantelmeeuw
Visdief
Holenduif
Gierzwaluw
Boerenzwaluw
Heggenmus
Zanglijster
Zwartkop
Koolmees
Pimpelmees
Ekster
Gaai
Kauw
Zwarte Kraai
Spreeuw
Huismus
Ringmus
Vink
Kneu

Koekoek
Houtduif
Turkse Tortel
Winterkoning
Kleine Karekiet
Bosrietzanger
Spotvogel
Rietgors
Tjiftjaf
Fitis

Stop het geluid

Merel
Rietzanger
Tuinfluiter
Putter
Zwartkop
Grasmus
Appelvink


Dit was de laatste excursie en ik denk de meest gevarieerde welke een goed slot gaf voor het herkennen en herhalen van de soorten zang.