Amalia is onze vogelkijkhut aan het Spookverlaat De hut staat er al heel lang en in 2016 kwam de hut in het nieuws. Deze pagina gaat over het verleden en heden van de hut. Alles over vogels staat beschreven bij het Spookverlaat.

2 september 2020 -

Dit jaar was alles anders zo ook de vakantieperiode. Ik had mij voorgenomen om in mijn vakantie nu eens niet actief te blijven voor de VWG.  Omdat ik privé ook actief ben op sociale media volg je toch automatisch wat er gebeurt op facebook, twitter en Instagram. Toen “het” berichtje van een van onze leden,, voorbij kwam op onze facebooksite was ik dan ook meteen geïnteresseerd, maar ja ik zou niets doen voor de VWG dus……..

Na een dag dat er niemand anders gereageerd had op haar berichtje ben ik me er toch maar mee gaan bemoeien en dat was maar goed ook.

Joost Zwanenburg is een kunstenaar uit Alphen aan den Rijn die muurschilderingen maakt en dat kan hij heel goed. Hij heeft zijn eigen bedrijf VijfB  (http://www.vijfb.com) in de Hooftstraat in Alphen. Wat voor hem ooit begon als een hobby is nu zijn dagelijkse werk. Op facebook plaatste hij een berichtje dat hij zin had om een gratis muurschildering weg te geven en hij vroeg wie daarvoor in aanmerking zou kunnen komen. las dit bericht en dacht meteen aan ons mislukte jubileumjaar en reageerde dat dit een mooi cadeau zou zijn voor ons 40-jarig jubileum. Ook Joost vond dit een mooi doel en toen was de afspraak snel gemaakt.

Op 2 september jl. heeft hij de vogelkijkhut Amalia een prachtige muurschildering gegeven. Je kan zien aan alle verschillende spuitbussen dat je niet zomaar een muurschildering hebt gemaakt……….

Tijdens zijn werkzaamheden ben ik even bij hem op bezoek geweest en niet alleen ik was razend enthousiast maar ook hij want de “echte” ijsvogel was al diverse malen voorbij de hut gescheerd en hij hoorde hem regelmatig fluiten. Wauw alleen daarom al wil je een paar uur doorbrengen in Amalia. Joost is zelf ook een enthousiaste vogelaar en dat is terug te zien in zijn prachtige werk.

Dus als u het nog niet gezien heeft, breng een bezoekje aan Amalia en geniet van de muurschildering en wie weet ziet u ook nog een blauwe flits langs de hut scheren!

De opening van de nieuwe vogelkijkhut

11 februari 2017 -

De opening van de nieuwe vogelkijkhut. op de foto: Wethouder Kees van Velzen (Cultuur, recreatie & landschap (Groene Hart/regio)), Voorzitteren Boswachter    SBB   

Het is een barre tocht op de fiets naar het Spookverlaat op 11 februari, het sneeuwt enorm en het is koud! Als je een uitnodiging verstuurt waarin staat dat je beter op de fiets kan komen dan kan je natuurlijk niet zelf met de auto aankomen rijden op het erf van de fam. Kerkvliet; dus werd het afzien.wacht ons op en weet te vertellen dat het snel droog zal worden. Voordat we met z’n allen richting de hut wandelen is dat gelukkig ook zo.

De opening van de nieuwe vogelkijkhut

In de schuur van de fam. Kerkvliet is het gezellig, warm en druk. De dames van “Vrouwen van nu” hebben lekkere cake gebakken en samen met de warme koffie komen we helemaal bij. Er circuleert een fotoboek, gemaakt door, waarin een mooi beeld wordt weergegeven van de vogelkijkhut en haar omgeving door de jaren heen. Veel mensen nemen even de tijd om erdoorheen te bladeren.

opent het officiële gedeelte met een speech waarin hij uitlegt dat wij ook een soort 9/11 hebben alleen is het dan 9/22. Hij probeert iedereen te bedanken maar dat valt niet mee met zoveel mensen die vrijwillig meegewerkt hebben.

Eén iemand wordt speciaal in het zonnetje gezet n.l.. Hij heeft heel veel werk verricht aan de nieuwe Amalia! Bijna dagelijks was hij te vinden in de schuur van de fam. Kerkvliet en zo vorderde het werk snel en werd de lelijke blauwe container omgetoverd tot een prachtig mooie groene “hufterproof” vogelkijkhut.

Dan is    SBB   , aan de beurt. Haar speech is ontroerend mooi (zie haar blog "Helden winnen") en ook zij roemt al de vrijwilligers die meegewerkt hebben om dit te realiseren. Wat het meest opvalt in haar verhaal is dat wij als vogelwerkgroep ons niet door die “hufters” hebben laten weerhouden om snel weer een nieuwe hut neer te zetten. Ze noemt de vrijwilligers “echte helden”!

Na deze mooie woorden mag wethouder Kees van Velzen nog een woordje doen. Hij biedteen check aan van €250,- namens de Gemeente Alphen aan den Rijn en roemt ook weer de flexibiliteit van de club. heeft een foto van de hut gemaakt die hij als verrassing vandaag wil aanbieden.doet dit namens hem enneemt hem in ontvangst.

Amalia in de sneeuw

Dan is het tijd dat we naar buiten gaan en, zoals gezegd, is het opgehouden met sneeuwen en loopt er een hele optocht over de weg richting hut. In de verte zien we de vlag al fier wapperen en is het een sprookjesachtig mooi plaatje met de pas gevallen sneeuw. Als iedereen er is, krijgt de wethouder een mooi schaartje waarmee hij het lint, dat gespannen is, kan doorknippen zodat het ook een echte opening is. Er wordt veel gelachen en iedereen is blij, trots en misschien zelfs wel een beetje geëmotioneerd op dit moment! Na het officiële gedeelte gaan we terug naar de schuur en is er heerlijke soep, warme balletjes, worst, kaas, bier en wijn. De pers was ook ruim aanwezig en zo heeft iedereen in Hazerswoude en omgeving kunnen lezen wat een mooie club we zijn. De weg terug fietst het gelukkig een stuk lichter…..of zou dat door de wijn komen?

Waar we het voor doen... Waar we het voor doen... Fraai uitzicht op de vogels
Bescheiden voorkomen Bescheiden voorkomen. Toch groen (niet blauw)
Daar is iets aan de hand Daar is iets aan de hand!
Amalia - Blue Kiwi

23 november 2016

Amalia - Blue Kiwi

"Nu de verzekering niets uitbetaalt, zullen we andere wegen zoeken om de nieuwe hut te betalen. De container kost, als we hem zelf verbouwen en plaatsen, ongeveer €2000. Van verschillende mensen hebben we al spontaan een bijdrage ontvangen en daar zijn we blij mee, maar het is nog niet voldoende om het hele bedrag te dekken" aldus secretaris. "We hopen dat nog meer mensen ons willen steunen met een financiële bijdrage".

Uw gift kan worden gestort op NL61 INGB 0000 520103 t.n.v. VWG Koudekerk / Hazerswoude, o.v.v. Vogelkijkhut.

Meer hierover in De Groene Hart Koerier van 23 november 2016 - Amalia Hufterproof?

Amalia - Voorkant eruit

4 november 2016

Vogelwerkgroep Hazerswoude krijgt geen geld voor nieuwe vogelhut na explosie

Omroepwest doet verslag.

Amalia vernield

23 september 2016

De vogelkijkhut aan het Spookverlaat in Hazerswoude is afgelopen nacht opgeblazen. Vogelaars reageren verslagen en verdrietig.

De AD doet verslag.

23 september 2016

Veehouder, die recht tegenover de vogelkijkhut woont, hoorde rond kwart voor twaalf een harde klap. ,,We lagen te schudden in bed’’, vertelt hij. ,,Het was een klap waar je met oudjaar trots op zou zijn.’’

Leidsch Dagblad doet verslag

23 september 2016

Interview van Studio Alphen over de ravage en ontstentenis.

De vogelplas in de winter

De vogelhut is bekend bij vogelaars. Onze hut staat vermeld op vogelkijkhut.nl

Augustus 2016

Het Spookverlaat van boven.

Van Groene Hart Drone

Amalia - Uitzicht door kijkgat

Amalia - Uitzicht door kijkgat.

Het vogeleiland voor Amalia

Het vogeleiland voor Amalia

Amalia van verre

De groene hut vanaf de overkant.

Amilia staat er

1995

Amalia staat er goed bij!

Amalia in oprichting

27 november 1993

De allereerste hut met pioniers. Ook de vegetatie is in ontwikkeling.