Kerkuil
Even denken

2023 - Nieuws en feiten

Afgelopen jaar vonden er wat personele wisselingen plaats. stopte na jaren als coördinator te hebben opgetreden. Vanaf deze plek bedanken we hem voor al zijn inspanningen. heeft de taak van coördinator op zich genomen.

Daarnaast begroetten we drie nieuwe controleurs., inmiddels geen jeugdlid meer, en, allebei afkomstig uit de laatste vogelcursus, gaan alles ten noorden van de Oude Rijn nalopen. Dat leidde al tot nieuwe initiatieven. Ze hebben verschillende nieuwe kasten opgehangen, waaronder een bij het torentje van Koudekerk. Wat zou het mooi zijn om vanaf de weg een kerkuil in het torentje te zien zitten!

Resultaten

Helaas hadden ze dit jaar in het torentje geen uilenbroedsels. Het was hoopvol om bij de eerste controle in de eerste steenuilenkast die gecontroleerd werd, een paartje te zien zitten. Helaas heeft dat niet tot jonge steenuilen geleid. Af en toe wordt er nog wel een waargenomen, dus verdwenen zijn ze nog niet. Wellicht broeden ze ergens anders en laten 'onze' kasten links liggen. Kerkuilen werden niet waargenomen.

In vijf kasten zaten spreeuwen en in twee kauwen.

Ten zuiden van de Oude Rijn lopen en de kasten na. Ze hadden meer geluk, maar ook met wisselend succes. Op 7 juli zijn zes jongen kerkuilen geringd. In de ene kast zaten er vier, in de andere zes, maar daarvan waren er al vier uitgevlogen.

Een laat broedsel zou op 4 november geringd worden. In de betreffende kast lagen bij een eerdere controle twee jongen en nog vijf eieren. Bij het openen van de kast bleek dat de eieren er nog koud in lagen, maar van de jongen geen spoor. De volwassen kerkuilen worden nog wel rond en in de schuur gezien.

Op naar volgend jaar

Als lid van de uilenwerkgroep hoef je geen cursus te volgen in het leren omgaan met teleurstellingen. Rasoptimisten als we zijn, gaan we volgend jaar gewoon verder. We blijven speuren naar mogelijkheden voor nieuwe kasten, onderhouden de oude en controleren ze allemaal. Hopelijk weten de uilen onze kasten dan beter te vinden dan dit jaar.

Kerkuil in het bakkie

Contact

Meer informatie over de uilenwerkgroep kunt u inwinnen bij .