Uiltje knappen? -Bron onbekend
Gaap

2022 - Nieuws en feiten

De uilencommissie, ooit gestart als uilenwerkgroep, is met een Plan van Aanpak in 2008 aan de lange lijst van commissies binnen de VWG Koudekerk/Hazerswoude e.o. toegevoegd.

Het doel van de uilenwerkgroep was en is om te komen tot een zo volledig mogelijke inventarisatie van de diverse soorten uilen teneinde te bevorderen dat de stand van de soorten uilen niet verder terugloopt, maar liever toeneemt. Om tot een stabiele/toenemende populatie van de uilensoorten te komen, zullen activiteiten worden verricht die een stabilisatie dan wel groei van de populatie uilen te weeg brengt. Hiertoe zullen onder andere nestkasten worden gemaakt en zullen geschikte locaties worden gezocht om de kasten op te hangen. Ondanks de vele inspanningen die in de afgelopen 15 jaren zijn verricht, is deze doelstelling nauwelijks gehaald. Hieronder volgt een verslag.

Resultaat

Op 10 januari 2009 werd de eerste kerkuilenkast door G. en ondergetekende opgehangen in een schuur aan de Voorweg in Hazerswoude-Dorp. Na deze kast zijn er nog vele kasten opgehangen door verschillende mensen van onze uilencommissie. Er hebben diverse leden van de VWG deelgenomen aan deze commissie. Enkelen zijn er overleden of verhuisd, maar al jaren bestaat de groep uit een vaste component te weten,, en ik (). Recent hebben we een nieuw ‘jong’ lid kunnen toevoegen in de persoon van.

De kasten werden op locaties gehangen waarvan bekend was dat daar weleens uilen werden gezien, dan wel op plaatsen in de buurt van bezette locaties.

 

Steenuilen

Wat de steenuilen betreft, leek dit in het begin ook wel te werken. Toch zien we nu weer een terugval in de aantallen steenuilen. Dit jaar telden we slechts 1 bezette kast, waarin een paartje steenuilen zat te broeden. Toen we een paar weken later een controle uitvoerden, bleek dat de eieren niet waren uitgekomen. Dit jaar, voor zover bekend, dus geen jonge steenuilen in ons gebied. Het is echter niet uitgesloten dat er toch op een voor ons onbekende plek nog wel steenuilen hebben gebroed en jongen hebben grootgebracht. Het is te hopen, anders zijn de toekomstverwachtingen wel heel erg somber!

 
 

Kerkuilen

Wat de kerkuilen betreft, ging het dit jaar een stuk beter. Voor het eerst werden maar liefst 4 plekken vastgesteld waar kerkuilen in de kasten zaten te broeden. Van 1 kast was op de sluitingsdatum van dit stuk nog niet bekend hoeveel jongen er geboren waren, maar in de andere kasten werd en er respectievelijk 4, en twee keer 5 jongen geringd.

 

Sovon

Als we kijken naar het aantal waarnemingen, in ons gebied, gemeld bij Vogelbescherming/ SOVON sinds 2008, het jaar van de oprichting van onze uilencommissie dus, blijken er wel enige meldingen te zijn van de vier in ons gebied voorkomende soorten, te weten de bosuil, ransuil, steenuil en kerkuil.

Sovon - In ons gebied

  • Van de bosuil zijn er in de afgelopen 15 jaar slechts 11 waarnemingen in Hazerswoude en 2 waarnemingen in Koudekerk gedaan.
  • De ransuil kwam er iets beter van af met 38 meldingen in Hazerswoude en 9 meldingen in Koudekerk. Als we kijken naar de soorten waar wij nu al 15 jaar actief voor zijn, zijn de resultaten niet veel beter.
  • De kerkuil werd in die jaren 3 maal in Koudekerk gemeld en 8 keer in Hazerswoude, waarvan 5 verkeersslachtoffers (N11).
  • De steenuil werd 4 keer in Hazerswoude waargenomen en 13 keer in Koudekerk op de plek die bij velen van u wel bekend is.

Ondanks de inzet van een ploeg mensen dus geen schokkende resultaten noch verbeteringen. Maar we houden moed en misschien geeft een kleine groei van het aantal kerkuilen toch hoop.

Sovon - Conclusie

Spectaculair zijn die aantallen niet. Natuurlijk wordt ook lang niet iedere waarneming van één van deze soorten gemeld bij Vogelbescherming/ SOVON en gaat het hier om soorten, die actief zijn als de meesten van ons op 1 oor liggen.

Ontwikkeling Kerkuil

Deze grafieken zijn gebaseerd op het aantal waarnemingen van de kerkuil (Vogelbescherming/ SOVON). Het jaar 2020 was een topjaar voor het aantal waarnemingen van deze soort en de toename van het aantal gemeentes waar de soort werd waargenomen. Sinds dat jaar zien we een lichte terugval, alhoewel het jaar 2022 nog niet voorbij is, lijkt het erop dat de aantallen van 2020 toch niet meer gehaald gaan worden.

 

Ontwikkeling Steenuil

Ook het aantal waarnemingen van de steenuil laten een vergelijkbare trend zien. Ook voor die soort een piek in het jaar 2020. Wel dient er bij deze waarnemingen opgemerkt te worden dat, zoals uit de grafieken blijkt, het aantal waarnemers in die jaren ook enorm is toegenomen. Het jaar 2020 was natuurlijk ook het 1e Corona-jaar, wellicht is de sterke groei in waarnemingen dat jaar ook daaraan toe te schrijven.

EcoRat

Sinds dit jaar bestaat er een samenwerkingsverband tussen Adrie van Diemen van Ecorat en onze uilencommissie. In juni hebbenen ondergetekende een gesprek gehad met Adrie over een natuurlijke bestrijding van de rat, geen gif wel afschieten met een buks. Adrie bestrijdt op deze manier het overschot aan ratten waar men overlast van ondervindt. Ook voert hij gesprekken met de boeren of eigenaars van het terrein waarin hij vraagt een kerkuilenkast op te hangen waarmee het ontstaan van een nieuwe plaag zou kunnen worden voorkomen. Wij zullen medewerking verlenen bij het ophangen van de kast en hierover adviseren. Het onderhoud van de kast ligt in principe bij de eigenaar van deze kast. Wij hopen dat dit mede kan bijdragen aan een gezond kerkuilenbestand.

Afsluitend

Als uilencommissieleden zijn we blij met iedere positieve ontwikkeling van ‘onze’ uilen. Wij hopen dat het in de nabije toekomst wel iets beter zal gaan met de steenuil. Wat de kerkuil betreft, lijken we op de goede weg. Voor de bosuil worden door ons geen extra inspanningen geleverd. Daarvoor is ook weinig geschikt biotoop in ons gebied te vinden. Voor de ransuil hoeven we in de zin van extra nestgelegenheid geen inspanningen te leveren. Immers zijn er voldoende kraaien- of eksternesten waar zij graag gebruik van maken.

 

Meer informatie over de uilenwerkgroep kunt u inwinnen bij .