We hielden het niet helemaal droog...

Natuurwerkdag jubileert, dat is een feestje waard!

Al tien jaar lang vindt op de eerste zaterdag van november de Landelijke Natuurwerkdag plaats. De trouwe lezer van deze site weet dat de VWG al acht jaar één van de locaties verzorgt, gelegen aan ons eigen Spookverlaat.
Tijdens de Natuurwerkdag krijgen mensen de gelegenheid om een dagje mee te werken aan het landschapsonderhoud. Meer dan 10.000 vrijwilligers zijn op deze dag op meer dan 300 locaties in het hele land actief bezig in de natuur.

Voor groot en klein!

Er werd afgelopen zaterdag 6 november op onze locatie door 55 mensen, waaronder 24 eigen knotters, gewerkt. De grootste opkomst tot nu toe. Omdat de landelijke organisatie dit jaar ook in het teken heeft gezet van het in contact brengen van kinderen met aspecten van de natuur, besloten wij om ons voor het eerst als zogeheten kinderlocatie aan te melden. Dat betekent dat wij speciale activiteiten voor kinderen hebben georganiseerd. In ons geval betrof dat het vlechten van mandjes van zelf geknipte wilgentakken en het bouwen van nestkastjes door de kinderen, onder begeleiding van, Karin,en, in de stal van. Een scoutinggroep uit Leiden meldde zich voor deelname bij ons aan. Acht nog erg kleine kinderen en hun drie begeleiders hebben ons kinderprogramma gedaan. De commissie Landschapsbeheer zal nog evalueren of we dit onderdeel van de Natuurwerkdag nog eens zullen herhalen, maar de jeugd vond het zo te zien erg geslaagd.

Weer een natte editie

Verder waren er vier werkplekken buiten. Een pestbosje in het land achter de boerderij van, het gebied rondom de vogelhut, het ooievaarseiland en het meest westelijk gelegen gedeelte van de houtkade werden onder handen genomen.
Voor dat buitenwerk is goed weer een belangrijk pluspunt. Vorig jaar regenden we tijdens de Natuurwerkdag bijna weg. Dit jaar begon het veel beter: niet al te koud, helaas geen zon en weinig wind. Maar zo rond het middaguur begon het helaas toch nog, en steeds harder, te regenen. Desondanks werd er nog lang stevig doorgewerkt. De meeste ploegleiders hielden het al vóór één uur ’s middags wel voor gezien. Eén ploeg, onder leiding vanen Remco, hield het echter tot de afgesproken eindtijd half twee vol, en wist het werk aan het pestbosje daardoor nagenoeg af te ronden. Hulde!

Trouwe bezoekers

Er is bijzonder veel werk verzet tijdens deze zaterdag. Merkbaar is dat vele deelnemers al jarenlang trouw meedoen aan de Natuurwerkdag en daarbij steeds voor onze locatie kiezen. Het wordt steeds gemakkelijker om ze te begeleiden en er worden steeds betere resultaten geboekt. Zo waren er weer 7 hoveniers van het Boskoopse bedrijf Logra aanwezig. Die mensen zijn duidelijk professionals in het groenbeheer.

Knotten en eten

De catering was weer fantastisch verzorgd door Bert vd Zwaan. Ik vermoed dat die goede zorgen een belangrijke bijdrage leveren aan het feit, dat onze locatie altijd als eerste vol zit. Ook al hadden wij dit jaar 10 plaatsen meer in de aanbieding dan vorige keren, toch kon men zich al vóór half oktober niet meer bij ons aanmelden.

Weg met een lot onder de pet

Als extraatje in verband met de viering van het 10-jarig jubileum had Landschapsbeheer Zuid-Holland voor gebak gezorgd. Ook onze “werkgever”, Staatsbosbeheer, liet zich niet onbetuigd. Er werden door één van boswachters mooie vrijwilligerspetten voor alle gasten gebracht. Bovendien kon men meedoen aan een loterij met mooie prijzen. Binnenkort ontvangen de prijswinnaars persoonlijk bericht. Zou daar een VWG’er bij zitten?

Alle deelnemers hadden het ook dit keer weer prima naar hun zin. Toen iedereen moe maar voldaan weer huiswaarts keerde, klonk voortdurend “Tot volgend jaar!”. Ik vind dat het mooiste compliment wat men ons als organisatoren kan maken. Het was een heerlijke dag in de natuur.

De vlag bij de locatie
Heerlijk toch

 

Uit de foto's van onze fotografen ,en (Landschapsbeheer Zuid-Holland) stelde een fotoverslag voor de vereniging samen.