NATUUR DE GROTE WINNAAR! Eindelijk weer eens goed nieuws voor en over de natuur. Op zaterdag 4 november 2006 waren er meer dan 10.000 vrijwilligers op meer dan 300 locaties actief bezig in de natuur.

Dit gebeurde tijdens de zesde editie van de landelijke Natuurwerkdag. Tijdens deze dag hebben veel mensen kennis kunnen maken met het werken in de natuur, of hun kennis kunnen opfrissen. Werken in de natuur leidt tot aandacht voor de natuur, en dat is in deze tijden zeer welkom. De politieke partijen mogen natuur en milieu gezien de geringe aandacht in hun verkiezingsprogramma’s dan geen echt thema meer vinden, veel mensen herontdekken het belang van de natuur.
De vlag bij de locatie
De vlag bij de locatie

Een dag als de Natuurwerkdag zorgt juist voor duizenden extra ambassadeurs voor de groene omgeving. Een plezierige gedachte.

Laten we eens inzoomen op één zo’n locatie waar op 4 november gewerkt werd. De keus valt - niet geheel toevallig - op de Kruiskade in Rijnwoude. Ik neem u mee voor een bezoek.

Jong geleerd…
Als we aan komen zijn we net te laat voor de welkomstkoffie en het inleidende praatje door één van de commissieleden over de historie van het gebied, het belang van dit werk, veilig werken in de natuur en dergelijke zaken. De deelnemers zijn net vertrokken naar de werkplekken en zo komen we in een lege stal van gastheeraan. Overal staan strobalen opgesteld; zo te zien is er een grote opkomst. Terwijl we wat rond kijken worden we begroet door een aardige blonde vrouw, die er gelukkig begrip voor heeft dat we wat later zijn en ons meeneemt naar de locatieleider. Zij draagt een oranje veiligheidshesje. Als we er naar vragen, blijkt dat de mensen die vandaag herkend moeten worden, dat zijn de locatie- en ploegleiders en de EHBO’ers, zo’n hesje dragen. Handig. Zij blijkt EHBO’er te zijn.
... en blijven doen…

We wandelen over een noodbruggetje het prachtige werkgebied in. Overal zijn mensen aan de slag met wilgen. De locatieleider staat net de pers te woord als wij bij hem aankomen, maar zodra de boswachter even aan het woord is, heeft hij wat tijd voor ons. Hij legt uit dat er vandaag gewerkt wordt op drie plaatsen in het gebied. Twee plekken in de buurt van de vogelobservatiehut en één plek helemaal achteraan op de Kruiskade, vlakbij Alphen. Op iedere plaats is een ploegleider aanwezig, die zal uitleggen wat precies de bedoeling is. Het gereedschap is daar ook in voldoende mate aanwezig. Over een uurtje komt de kadiwagen koek en koffie langsbrengen. We vragen hoe groot de opkomst is. De locatieleider meldt dat er 54 mensen aan de slag zijn, waarvan 7 kinderen. Twintig daarvan zijn eigen knotters, de rest is gast. We willen nog meer vragen, maar hij moet zijn aandacht al weer richten op een andere vrijwilliger.

We besluiten helemaal naar het eind van de Kruiskade te gaan. Daar wordt met 16 mensen hard gewerkt. Het is heerlijk weer, dus velen lopen in T-shirt met korte mouwen. Ideaal werkweer. We merken meteen dat naast de

ploegleider ook veel van de vaste knotters zich verantwoordelijk voelen voor een goed en veilig verloop van deze dag. We krijgen veel goede tips. Wat een leuke en gezellige ploeg mensen is dit. Na de koffie met koek gaan we stevig verder. Vele wilgen worden van hun pruik ontdaan en van de afkomende takken maken we nette takkenbossen.

Na het werk: "Snert van Bert"
Zo tegen één uur ’s middags is het beste er wel af bij iedereen. Tijd om terug te wandelen naar de boerderij voor de uitgebreide en goed verzorgde lunch. Wat worden we in de watten gelegd! De knotploeg blijkt zelfs een eigen cateraar te hebben, en het is nog een aardige kerel ook. De locatieleider vertelt dat er deze ochtend meer dan 120 wilgen zijn geknot. Dat lijkt ons een prima resultaat. We eten onze soep in de buurt van de EHBO-dame. Er zijn toch hopelijk geen nare dingen gebeurd? Ze antwoordt dat er slechts twee pleistertjes zijn geplakt over miniwondjes.

Er worden enquêteformulieren uitgedeeld. Stiekem kijken we mee hoe de buren het formulier invullen. Veel hoge rapportcijfers voor de organisatie, met veel zeer positieve teksten over deze dag. En wij sluiten ons daarbij aan: het was heerlijk!!!!!