Margot's mussenproject: 2005 » 2008 » 2015 » 2022

Margot's Mussenproject, 2008

LEIDERDORP - In de december-Braakbal van 2005 beschreef ik hoe het gelukt was om van de paar huismussen die onze tuin zo nu en dan bezochten, een mooie groep van 30 tot 40 mussen te maken. We zijn nu weer een tijd verder en hebben er wat nieuwe kennis over deze leuke vogels bij. Dat delen we graag met u, in de hoop dat dit u stimuleert om de Huismus weer van de Rode Lijst af te krijgen. Zo vonden we het heel leuk om in de laatste Braakbal te lezen dat, onze gewaardeerde secretaris, inmiddels al 12 Huismussen dagelijks gastvrijheid biedt. Wij ondersteunen haar opmerking dat dit bereikt kan worden door consequent te voeren. Haar goede voorbeeld doet hopelijk volgen!

Gierststengels

Gierststengels aan de pergola.
Juist mussen zijn er dol op.

Gierststengels zijn die lange slierten met zaadjes, die zo geliefd zijn als parkietenvoer. Te verkrijgen in elke dierenwinkel en in heel wat supermarkten. hangt deze slierten met binddraad in de struiken.Voor onze mussen blijft dit het favoriete voedsel, hoewel zij ook steeds beter de weg naar onze, veelal door kooien tegen grote vogels beschermde, voedersilo’s hebben gevonden. Jarenlang durfden de mussen niet in die kooien te komen, waardoor die het domein bleven van de mezen. Waarom zij het nu plotseling wel durven, blijft voor ons een raadsel. De nieuwste generatie Huismussen heeft geen enkele schroom meer om de kooien binnen te gaan. Door het gebruik van de voedersilo’s kunnen we nu met goed fatsoen ook een paar dagen met vakantie, zonder ons druk te hoeven maken om hongerige mussen (kost dan wel een paar kilo voer in één keer). Gierst moet elke dag vervangen worden. Onze mussen beginnen pas aan het zaad in de silo’s, als de gierststengels helemaal leeg zijn. Gierst heeft als grote voordeel dat andere vogels het niet lusten; alleen de Turkse Tortels blijven het soms proberen, maar ook die zijn er niet erg gek op. Zo voorkomen wij dat de mussen door andere vogels worden weggedrukt.

Dekking (en voedsel?) in de vuurdoorn

Een Sperwer heeft ongeveer 400 mussen nodig voor een succesvol broedseizoen

Na enige tijd had een mannetje Sperwer in de gaten dat wij een mussenproject in de tuin hadden. Regelmatig kwam hij er één wegkapen. Wij vermoeden dat hij nu dood is, want sinds ruim een jaar zijn de aanvallen gestopt. Dat wij uit die voor de mussen donkere periode (ze waren toen ook veel schuwer dan nu) nog vogels over hebben, hebben we te danken aan de dekking die een lekker dichte en stekelige vuurdoorn biedt, vlak bij de voerplaats. Overigens heeft de Sperwer met zijn regelmatige moordpartij aangetoond dat de verantwoordelijkheid van de mussenstand in een bepaalde buurt beter niet bij één huishouden kan liggen, maar verspreid zou moeten zijn over meerdere tuinen in de buurt. Nu was het voor de Sperwer wel heel erg gemakkelijk scoren; de mussen zitten grote gedeelten van de dag bij ons, omdat er verder geen vaste voerplaatsen zijn. Kennelijk biedt de vuurdoorn ook voedsel voor de Huismus. Dit voorjaar zat de bedoelde vuurdoorn vol met bloesem, en later zagen we enorme hoeveelheden nog groene bessen. Dat werden er de afgelopen maanden echter steeds minder. Op een gegeven moment merkten we dat de mussen vaak aan die bessen zitten te pikken. Zouden ze de zaadjes in die bessen eten?

Geen huisvestingsprobleem

Nog steeds maken de Huismussen geen gebruik van onze speciale mussenkast. We hebben nog altijd geen idee waar ze broeden. Wij wonen bijna aan de rand van een nieuwbouwwijk in Leiderdorp. Het omringende platteland biedt kennelijk voldoende nestelplaatsen, want van de daken in zo’n nieuwe wijk hoeven mussen het niet te hebben. Die zijn veel te goed geïsoleerd en vaak voorzien van vogelschroot, dat voorkomt dat er onder daken kan worden gebroed. Ik sluit niet uit dat Huismussen meer in het centrum van een dorp of stad wel grote huisvestingsproblemen kunnen hebben. Is dat bij u het geval, dan kunt u overwegen om in de dakrand een zogeheten vogelvide aan te brengen. Vogels als de mus kunnen dan weer onder uw dak broeden.

Mussen zijn rotzooimakers

Ook al krijgen katten voldoende te eten, ze blijven jagen. Vooral jonge vogels die net het nest hebben verlaten zijn een makkelijke prooi. In dorpen en steden vormen katten een grote bedreiging voor vogels. U kunt vogels helpen door:

  • stekstelige struiken in uw tuin te planten; ze bieden de vogels bescherming en nest-gelegenheid;
  • nestkast op een veilige plek op te hangen;
  • een kattengordel om een boomstam te plaatsen, waarmee u voorkomt dat een kat bij een nest kan komen;
  • uw eigen kat een belletje om te doen;
  • een uw kat te laten steriliseren of castre-ren, zodat hij of zij minder behoefde heeft om op jacht te gaan;
Onze vogels worden gevangen door katten. Wat kunnen we doen?
Bron: Vogelbescherming

Huismussen zijn echte straatjongens. Zij eten zeker niet met mes en vork. Gierst geeft daardoor heel veel afval op de grond onder de voederplek. Maar ook uit de voedersilo’s kiepen ze dingen op de grond die ze niet lusten. Bij ons komen de Huismussen zelf bijna nooit op de grond, waarschijnlijk vanwege de grote hoeveelheid katten in onze buurt en de dichte beplanting in onze voortuin, die voor deze rovers de benodigde dekking voor hun sluipmoorden bieden. Kattenliefhebbers, houdt uw kat alstublieft binnen. Buiten zijn het echte moordenaars, zelfs met een belletje om! Wij houden de voerplaats goed schoon, want we willen geen last met de buren en we willen zeker geen muizen kweken. Zo nu en dan gooien we heet water over de mussenpoepjes op de tegels en schrobben het pad dan even flink. Zeker omdat dit een redelijk geïsoleerde populatie is, willen we besmettelijke vogelziekten geen kans geven.

Kosten noch moeite…

is elke dag zeker tien minuten in de weer met voeren en schoonmaken. En omdat we ons silovoer van de firma Vivara bestellen (goed maar duur), hebben we aan ons project wel de nodige kosten. Maar zoals terecht opmerkt: ook een kat of hond kost meer dan 100 tot zelfs honderden euro’s (dierenarts…) per jaar. En wij hebben minstens evenveel lol van ‘onze’ mussen als van een huisdier. Grote groepen verblijven flinke delen van de dag in en rond onze voor- en achtertuin. Inmiddels gaat het om ongeveer 60 tot 70 Huismussen (dit is op het hoogtepunt tijdens de hoogzomer, vlak na de laatste keer broeden; gedurende de wintermaanden loopt de stand dan weer langzaam terug).

Leven in de tuin

Zoveel mussen bij elkaar zorgt voor veel leven en geluid in de tuin. Hun repertoire is minder ééntonig dan je zou denken. Ze kennen allerlei soorten getjilp. Ik vind vooral de geluidjes leuk die ze maken als ze tevreden in het zonnetje aan het uitbuiken zijn.
Door dit project leren we de mussen en hun eigenaardigheden goed kennen, en het omgekeerde is waarschijnlijk ook het geval. Die pientere rakkers hebben in ieder geval haarfijn in de gaten wie er voor ze zorgt.

Pa Huismus in vol ornaat

Oproep

Beste lezer, indien u nu weinig mussen in de tuin heeft: probeer het ook. Volg’s voorbeeld. De mussen zullen u rijkelijk belonen met hun gezellige aanwezigheid en indien we dit met velen doen, kan de Huismus weer van de Rode Lijst af!!!

Voorgeschiedenis

Hoe het ooit begon leest u op ook op deze site!Margot's mussenproject: 2005 » 2008 » 2015 » 2022