Vogelsspotten op 22 mei 2004

In het kader van het jubileumjaar in 2005 deden we een oproep aan alle leden: Om leuke activiteiten te organiseren in het jubileumjaar 2005 is natuurlijk geld nodig. Hierbij denken we aan het uitgeven van een jubileumkalender, een feest en een project speciaal voor de vogels in ons werkgebied. Om die reden stelde de jubileumcommissie voor om door een SPONSORVOGELDAG met z'n allen een bedrag bij elkaar te vogelen.

Hoe was het?

Wekenlang werden de zenuwen steeds beter voelbaar. Wie zou de meeste soorten zien in het werkgebied van de vwg en wie zou het meeste geld verzamelen?
Op 22 mei was het dan zo ver. Sommigen vertrokken in alle vroegte om langs sluipwegen en kronkelpaden zo veel mogelijk vogelsoorten te spotten. Camouflagepakken werden uit de mottenballen gehaald, urenlang is getraind om langdurig in sluiphouding de Rijnwoudse en Leiderdorpse velden te speuren naar net die ene soort. Met zijn tweeën
Anderen vatten het wat luchtiger op. In bonte kledij reden zij frank en vrij over de fietspaden, genietend van landschap en vogels. Om 19.00 uur was het over, er mocht niet meer gescoord worden. Daarna bereikte de spanning een hoogtepunt. Wie mocht zich de vogelkoning van de VWG noemen? Wie ging met de Trofee de VWG aan de haal? De deskundige jury had de zware taak de waarnemers op hun eerlijkheidsgehalte te beoordelen. Klopte het wel wat er allemaal in gevuld was? Welke waarneming was aanvaardbaar en welke niet? Telt de soepeend mee? ( In dit geval natuurlijk wel, want hij bracht geld op). Gelukkig werd de catering in de Zaagbek als vanouds weer uitstekend verzorgd door Bert van der Zwaan, dat brak de spanning. Hoe verder de avond vorderde, hoe meer er werd gezien. De dubbeltellingen namen toe, naarmate de flessen leger werden.
Toenuiteindelijk de prijzen kon uitreiken was het doodstil. In zijn toespraak memoreerde Jan nog eens het belang van samenwerken met de boeren en het belang van de vwg. En toen kwam het grote moment. De beste waarnemers waren (wie had anders verwacht)

envan der Haas met 83 soorten. Zij kregen elk uit handen van Jan de Trophee de VWG, een prachtige beker, die een sieraad voor elke huiskamer is. Maar het ging niet alleen om het aantal soorten, want wie hadden het meeste geld bij elkaar gesprokkeld? Met ruim 300 euro waren dat onze voorzitterin eendrachtige samenwerking met Geertjan van Beek. Ook zij kregen elk een beker, een pronkjuweel voor de buffetkast. In totaal is er ruim 1100 euro binnengehaald door 15 deelnemers en vooral dat aantal deelnemers viel de organisatoren toch een beetje tegen. Zij hadden op meer gehoopt. Als activiteit was dit nog nooit binnen de VWG vertoond en als start van de jubileumactiviteiten hadden zij op een grotere deelname gehoopt. Degenen die wel meededen waren echter zo enthousiast dat het te overwegen is om in de toekomst een dergelijk evenement in een of andere vorm te herhalen. Want eigenlijk stonden we er van te kijken dat er op zo'n mooie voorjaarsdag als deze zo veel soorten te zien waren. En dan weet je ook weer waarom je lid bent van een vogelwerkgroep.

Als u meer wilt weten neem dan contact op met:

  • Ridderhoflaan 13
  • 2396 CJ Koudekerk aan den Rijn
  • telefoon 071-3412234

Hoe werkte het?

 • U gaat in koppels van minimaal 2 vogelaars op pad in het werkgebied van de vogelwerkgroep.
 • U kunt van 00.00 uur tot 19.00 uur tellen.
 • U telt te voet of per fiets.
 • Van tevoren heeft u al uw vrienden, collega's, familie en bekenden gevraagd om u voor een bepaald bedrag per soort te sponsoren of een vast bedrag.
 • Uw ingevulde waarnemingslijst levert u in om 19.00 uuur bij de 'Zaagbek' aan het Spookverlaat. Daar is dan gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en staat een drankje klaar.
 • U haalt het geld op.
 • Het bijeen gesponsorde bedrag maakt u over naar giro 520103 t.n.v. de penningmeester Vogelwerkgroep o.v.v. 'sponsorgeld feest'.
 • Degene die de meeste soorten waarneemt en/of het hoogste bedrag bij elkaar vogelt wordt beloond met een eervolle vermelding in het Braakbalartikel in het septembernummer en de TROPHEE DE VWG!
 • Na opgave ontvangt u:
  • een sponsorlijst,
  • een waarnemingslijst
  • en een kaartje van het werkgebied van de VWG.