Terug

0 Kieviten | Veldleeuwerikken | Voorjaarsbloemen - Waarnemingen.nl - 2021-02

Van -17°C naar +17°C in slechts twee weken. Het kan verkeren. Qua waarnemingen was het juist om die reden een spannende maand. Door de hevige sneeuwval vertrokken veel ganzen, eenden, kieviten en veldleeuweriken naar het zuiden. Sneeuwtrek noemen we dat. Een interessant fenomeen waarbij sommige vogelsoorten na sneeuwval op de wieken gaan. Ze vliegen door tot er voldoende voedsel is. Vooral soorten die afhankelijk zijn van gras en water zoeken hun geluk in het zuiden.

Toen het warmer werd, lieten Citroenvlinders zich in grote hoeveelheden zien. Een waarneming van een citroenvlinder in de sneeuw gaf een prachtig contrast. Daarna kwamen de kraanvogels. Voor veel vogelaars uit het zuiden en oosten van het land een feest. In totaal zagen 1677 waarnemers, 641.268 kraanvogels in 215 Nederlandse gemeenten. Alleen de provincie Noord-Holland werd door kraanvogels gemeden. Maar ook in Zeeland, Zuid-Holland en Friesland was het sprokkelen.

Aankomende maand laat de tjiftjaf zich weer horen. Bloeit de bosanemoonslanke sleutelbloempinksterbloemgewoon speenkruid en klein hoefblad. Zien we meer dagvlinders waaronder het oranjetipje. De diversiteit in nachtvlinders wordt groter met soorten als nunvlinder, diverse voorjaarsuilen en voorjaarsspanners, dennenuil en de immer populaire kolibrievlinder. En padden en kikkers komen tevoorschijn en trekken in de richting van een nabijgelegen poel of gracht. Zij kunnen daarbij afstanden tot 1,5 km afleggen en deze lentetrek gaat met pieken door tot ongeveer eind maart.

Vergeet tijdens het invoeren van al dit moois vooral niet te genieten. 

De nieuwsbrief staat in het archief van waarneming.nl.