Terug

0 Jaaroverzicht 2020 - MF - 2020-12

We hebben zoals velen een - op z’n zachtst gezegd - roerig jaar achter de rug. Het virus trof ook Zuid-Holland en bracht helaas veel leed. Maar de wereld draait door en de NMZH dus ook. We hebben ons werk kunnen aanpassen aan de maatregelen en gelukkig impactvolle resultaten geboekt.

2020 was onder meer het jaar dat Valuta voor Veen op de Zuid-Hollandse kaart is gezet. Na een voorbereidingstijd van twee jaar zijn nu de eerste projecten opgezet. De stikstofdiscussie hield ons behoorlijk bezig. Als lid van de provinciale sectortafel stikstof wordt hard gewerkt aan oplossingen die daadwerkelijk stikstofreductie moeten opleveren. Samen met CE Delft hebben wij een grootschalige Benchmark Duurzame zeehavens uitgevoerd bij de grootste Europese en Noord-Amerikaanse zeehavens. Deze resultaten betrekken wij bij de verduurzaming van de Rotterdamse haven.

In 2020 konden wij - samen met collega-natuurorganisaties en mede dankzij de inzet van Provinciale Staten - weer door met het Actieplan Boerenlandvogels. Hiervoor werd €1,4 miljoen beschikbaar gesteld. Met ons platform De Kortste Weg stimuleren we de korte voedselketen in Zuid-Holland: lokaal voedsel geproduceerd voor een eerlijke prijs en met respect voor natuur en landschap, als duurzaam alternatief voor intensieve landbouw. De betrokkenheid van onze achterban bleek eens te meer uit de door bijna 4700 mensen ondertekende petitie om de smient te beschermen.

In deze nieuwsbrief lees je de belangrijkste wapenfeiten van het afgelopen jaar, en meer. Ook in 2021 gaan wij onvermoeibaar verder met het verduurzamen van Zuid-Holland. Aan de (tijdelijk digitale) onderhandeltafels en waar nodig ‘met de voeten in de modder’. Dat kunnen wij niet alléén. Dus ook in 2021 samen met jou, voor een mooi en duurzaam Zuid-Holland.

Mooie jaarwisseling en een gezond en veilig 2021 gewenst! Alex Ouwehand, Directeur Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland.

Lees het verslag online