Terug

0 VBN - 2020-10

Foto Adri de Groot

Resultaten Euro Birdwatch

Nou, de Euro Birdwatch van 2020 – de 25e waar we in Nederland aan meededen – zit er al weer een tijdje op. Voor sommigen van de deelnemers was het een natte bedoening, terwijl de regen zich elders pas later aandiende. Maar desondanks was het best een goede Birdwatch, qua totaal aantal vogels zelfs de 4e beste ‘ooit’. Op deze webpagina vinden jullie ook een korte samenvatting van de dag, met o.a. een aantal leuke foto’s die ik mocht ontvangen (dank daarvoor nog/weer!).

Totalen

Wanneer we de 34.174 pleisterende vogels meenemen dan komt het algehele totaal op een mooie 721.547 over 203 soorten. En ook dit jaar werden er vanzelfsprekend weer veel bijzondere soorten gezien. Wat te denken van bijvoorbeeld: een slangenarend, een steppekiekendief, zes velduilen, een morinelplevier, acht roodkeelpiepers, acht bladkoningen, twee dwerggorzen, twee ortolanen, acht roodkeelpiepers en 10 grote piepers. Over enige tijd zal er een verslag verschijnen van deze Birdwatch.

Europa

In dat verslag zullen we uitgebreid ingaan op de Europese resultaten, want die zijn momenteel nog niet compleet. Uiteindelijk deden 36 landen mee, waarvan we van 28 landen in ieder geval de totale aantallen getelde vogels weten. In die landen werden samen 1.724 tellingen/activiteiten georganiseerd, waren bijna 24.000 mensen op pad en telden we met z’n allen net iets minder dan 6 miljoen vogels. Nederland ‘scoorde’ trouwens de 3e positie als het gaat om de meeste getelde vogels (1e was Finland met 2.527.000 en 2e was Zweden met 980.000  getelde vogels).

Later meer, maar bedankt nogmaals voor jullie deelname en graag tot volgend jaar! Want jullie mogen zaterdag 2 oktober alvast noteren als de dag van Euro Birdwatch 2021.

Resultaten Nationaal Vogeltrekweekend

In het weekend rondom de Euro Birdwatch organiseerden we het eerst het Nationaal Vogeltrekweekend. Een weekend met excursies en andere vogelactiviteiten rond het thema ‘vogeltrek’. Ook hier hadden we natuurlijk te maken met her en der regen, en natuurlijk ook Covid-19. Van de 65 excursies die waren gepland konden er daardoor 15 niet doorgaan. Maar van de activiteiten die wel plaatsvonden waren excursieleiders én deelnemers bijna unaniem van mening dat het zeer geslaagd was. We zijn daarom van plan om het volgend jaar weer te organiseren. Ook omdat er duidelijk behoefte is aan buitenactiviteiten als deze. Na het Nationaal Vogelweekend van 2021 zullen jullie worden geïnformeerd over dat najaarsweekend. Dus graag tot dan, en dankjulliewel voor jullie bereidwilligheid om er een leuk weekend van te maken!

Landelijke Dag 2020

Datzelfde Covid-19 gooit vanzelfsprekend ook roet in het eten waar het de Landelijke Dag van Sovon, VBN en NOU betreft. Met z’n allen – vanuit het hele land – samenkomen is nu namelijk niet zo’n goed idee, en in de ‘oude’ vorm mag het simpelweg ook niet. Je kunt op 28 november het lezingenprogramma daarom de hele dag volgen op maar liefst vier streams op YouTube. Via een chat kun je vragen stellen aan de sprekers. Het volledige programma maken we binnenkort bekend. Ook na de Landelijke Dag blijven de lezingen beschikbaar. Gezellig is anders, maar het zal zeker leuk en interessant worden.  

Naast het lezingenprogramma komt er op de website van Sovon een breed aanbod van standhouders met reizen, optiek, boeken en natuurorganisaties. En we onderzoeken momenteel de mogelijkheden om elkaar ook online te ontmoeten. Hierover maken we binnenkort meer bekend. Houd daarom deze website in de gaten: https://www.sovon.nl/ld.

Excursieleider voor Vogelbescherming?

Ik zei het al: er is duidelijk behoefte is aan buitenactiviteiten zoals vogelexcursies. En al is dat momenteel natuurlijk erg lastig, met de beperkingen die gelden, we hopen in de eerste helft van volgend jaar toch weer publieksexcursies te houden. Daarvoor hebben een enthousiaste groep Excursieleiders die voor ons op pad gaan met belangstellende deelnemers, in de leukste gebieden van het land.

Dus, vind jij het leuk om je bevlogenheid voor vogels over te brengen op anderen? Wij kunnen je een platform bieden waar je (gratis) excursies kunt plaatsen. En de ‘administratie’ van aanmeldingen etc. doen wij voor je. Aan belangstelling is geen gebrek: al onze excursies lopen – normaal gesproken - als een trein. 

Zie hier voor meer informatie over deze vrijwilligersfunctie bij Vogelbescherming, en bij vragen weet je me te vinden. Gert Ottens - VBN