Terug

0 Oostelijke randweg - Aantrekkelijk voor wie?

INGEZONDEN BRIEF - Naar aanleiding van het artikel in het Leidsch Dagblad van zaterdag 7 november jl. over de oostelijke randweg Hazerswoude wil het bestuur van de vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. graag reageren. Er staat dat de provincie de oostelijke randweg de meest aantrekkelijke optie vindt.

Aantrekkelijk voor wie? Deze randweg zou door of vlak langs het prachtige natuurgebied Spookverlaat moeten komen te liggen. In dit gebied ligt een eeuwenoude houtkade, mogelijk de oudste in de provincie. Die kade is vanuit cultuurhistorisch oogpunt zeer bijzonder: het is één van de weinige ongerepte houtkades die in onze provincie over zijn gebleven. Verder is het gebied ook interessant vanwege de natuur en de rust. Veel wandelaars maken gebruik van het prachtige pad over de kade.

Onze vogelwerkgroep beheert dit gebied al veertig jaar, tegenwoordig voor Staatsbosbeheer. In het gebied ligt een vogelhut met uitzicht op een plas, waar regelmatig de ijsvogel, de roerdomp en de waterral kunnen worden gezien. Ook staat er een ooievaarspaal, waarop ieder jaar trouw wordt gebroed door een ooievaarsstel.

In uw artikel staat dat om bezwaren van natuurorganisaties weg te nemen, de weg eventueel verdiept kan worden aangelegd. We melden nu alvast dat dat onze bezwaren zeker niet wegneemt. Ten eerste zal die verdiepte ligging uiteindelijk, als alles weer duurder blijkt uit te vallen dan geraamd, als eerste weer geschrapt worden. Verder blijft de geluidshinder ondanks verdiepte ligging aanwezig, want verdiepte ligging is geen tunnel.  Bovendien zal tijdens de aanleg er door het gegraaf in de nu nog ongerepte veenweidegrond extra verstoring van de natuur optreden.

Onze vogelwerkgroep zal alles in het werk stellen om dit prachtige gebied voor ons en onze kinderen te behouden.