Terug

0 Regionale Energiestrategieën - HELP! - VBN - 2020-07

Nationaal Trekvogelweekend 2020

Zoals vorige maand al aangekondigd organiseren we op 2, 3 en 4 oktober 2020 (het weekend van de Euro Birdwatch dus) het Nationaal Vogeltrekweekend. In het weekend in kwestie willen we zoveel mogelijk mensen de vogeltrek laten beleven. Dat kan bijvoorbeeld zijn door het bezoeken van een telpost. Ook willen we proberen excursies te laten houden in een gebied waar veel trekvogels komen rusten/slapen, foerageren etc. Hier kunnen bezoekers de vogeltrek (indirect) meemaken en uitleg krijgen over de vogels die worden waargenomen en over vogeltrek in het algemeen. Of een combinatie van deze twee (bijvoorbeeld telpost als start- en eindpunt excursie). Andere activiteiten moeten ook kunnen (lezingen, workshops etc.), maar de nadruk ligt wel op de vogeltrek.  

We hopen dat jullie je vaardigheden als excursieleiders en ervaren waarnemers dan ook (weer) in willen zetten. En hopelijk kunnen we veel mensen laten genieten van de vogeltrek. Op de website van de Vogelweek vinden jullie informatie over hoe je een excursie aanmeldt, en andere tips: https://www.vogelweek.nl/activiteit-organiseren. Ook als je hier voor het eerst een activiteit aangeeft, het is niet ingewikkeld. Maar met vragen of opmerkingen kun je bij mij terecht.

Factsheet Wulp

2019 was het Jaar van de Wulp, zoals jullie vast nog weten. O.a. aan de hand van de uitkomsten van onderzoek vorig jaar, is nu een factsheet opgesteld over hoe men het de wulp zo goed mogelijk naar de zin kan maken. Die factsheets kunnen een mooi middel zijn om het gesprek met boeren aan te gaan over bescherming van de wulp, of om aan boeren te geven die al nesten sparen maar die misschien nog wel iets extra’s zouden willen doen. Deze factsheet is klaar om gedrukt en verspreid te worden, en we zijn nu het inventariseren aan wie we digitale en/of gedrukte exemplaren willen sturen. En hier is ‘ie ook te vinden (onder ‘Factsheets weidevogels’). Daar vinden jullie meteen de andere factsheets over boerenlandvogels. Die zou ik ook eens bekijken. Mochten jullie de factsheet voor de wulp als gedrukte versie willen ontvangen, laat het me weten dan sturen we ze je toe.

Regionale Energiestrategieën

In het hele land wordt gewerkt aan Regionale Energiestrategieën (RES-en). Vanuit 30 regio’s wordt daarmee invulling gegeven aan het klimaatakkoord. Hoewel Vogelbescherming groot voorstander is van de transitie naar duurzame energie, vraagt deze planvorming ons aller aandacht in verband met mogelijk negatieve effecten op beschermde natuurwaarden.  Komende maanden vindt de eerste besluitvorming plaats bij gemeenten en provincies. Het is aan ons allen om de natuurbelangen hierbij goed te vertegenwoordigen.  We zien op veel plekken een sterke boerenlobby. Ook zien we in de conceptplannen die er nu liggen zoekgebieden voor wind- en zonne-energie ingetekend staan in vogelrijke natuurgebieden. Laten we hier met zijn allen alert op zijn en daar waar mogelijk besluitvormingsprocessen ten gunste van de natuur beïnvloeden.

Helaas kunnen we als Vogelbescherming niet op alle RES-en reageren, daartoe ontbreekt de mankracht en tijd. Daarom leggen we de focus nu op een aantal gebieden die prioritair zijn voor VBN, zoals het IJsselmeer. Vandaar dit berichtje, want met jullie lokale kennis kunnen we er wellicht iets tegen doen.

Om te beginnen: de plannen in deze strategieën zijn nog niet definitief. Op dit moment mogen gemeenten hun wensen en bezwaren doorgeven; die worden op 1 oktober samen met de plannen ingediend. Ook inwoners/belangengroepen mogen dit doen. Volgend jaar wordt dan een knoop doorgehakt m.b.t. de zoekgebieden. Het is echter wel zaak om nu actie te ondernemen!

 Regionale Energiestrategieën: onze acties

We hebben zelf vanuit onze samenwerking in de Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk ook een aantal acties lopen in het IJsselmeergebied, waaronder het beïnvloeden van de provinciale besluitvorming. En we willen de lokale/regionale politiek gericht benaderen om onze zorgpunten onder de aandacht te brengen en politici te helpen met hun besluitvorming. Ook willen we een landelijk signaal afgeven over het ontbreken van landelijke regie met de RES wat ten koste gaat van grote natuurgebieden zoals het IJsselmeergebied. Gebieden als het IJsselmeergebied zou je naar ons idee in totaliteit moeten bekijken. We hebben de afgelopen maanden/weken al wat signalen afgegeven om onze zorgen onder de aandacht te brengen, zie bijvoorbeeld https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/natuurorganisaties-geen-plaats-voor-zonnepanelen-en-meer-windmolens-in-ijsselmeergebied. Ook werken we aan een uitwerking van een alternatief.  Wij willen ervoor pleiten om de biodiversiteit- en klimaatcrisis samen op te pakken en bij de klimaatopgaven niet de biodiversiteit uit het oog te verliezen. Zo liggen er bijvoorbeeld kansen in de Wieringerhoek om achteroevers te combineren met zonnepanelen. Dat komt de natuur en het klimaat ten goede.  De komende weken gaan we dit verder uitwerken en daar waar mogelijk onder de aandacht brengen. We willen dus niet alleen maar ‘nee’ zeggen. Aangezien we groot voorstander zijn van de energietransitie willen we juist ook met een alternatief komen en twee vliegen in een klap slaan (biodiversiteitsherstel en klimaatopgaven aan elkaar koppelen).

IJsvogelfonds – 2e ronde 2020

Vele tientallen kleine en lokale vogelbeschermingsprojecten konden van start gaan dankzij steun van het IJsvogelfonds van Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcode Loterij. Vaak boeken zulke projecten mooie resultaten, bovendien leveren ze draagvlak en enthousiasme op voor de bescherming van vogels in heel ons land. Het IJsvogelfonds werd in 2011 in het leven geroepen. De ijsvogel in de naam van het fonds is ontleend aan de mascotte van de Postcode Loterij.  

Het IJsvogelfonds kent twee inzendtermijnen, waarvan de huidige sluit op 15 oktober aanstaande. Dus, hebben jullie een project waar je (mede)financiering voor zoekt, kijk hier voor meer informatie, alle eerder toegekende projecten, het reglement en het deelnameformulier: www.vogelbescherming.nl/ijsvogelfonds. We zien jullie aanvragen graag tegemoet!

Inspirerende voorbeelden

Naar aanleiding van de vorige Infomail wil ik nog weer vragen om mij inspirerende voorbeelden van jullie projecten toe te sturen, zodat ik die hier af en toe kan delen met de rest. Ook voorbeelden van projecten die misschien niet zo liepen als gepland zijn trouwens ook welkom. Daar kunnen we ook eer van leren. Ik zie ze graag komen!  

Volgende maand zal er i.v.m. de zomervakantie geen Infomail zijn, dus tot september. En fijne vakantie allemaal. Groetjes en blijf gezond! - Gert Ottens - VBN