Terug

0 Water, fauna en de kust - MF - 2020-09

95% van onze inkomsten hebben wij in de afgelopen 10 jaar jaarlijks uitgegeven aan onze doelstelling. Daar hebben wij voor Zuid-Holland mooie resultaten mee bereikt en daar zijn we natuurlijk best trots op. Zo konden wij met eigen verdiensten activiteiten financieren waarvoor afzonderlijk geen middelen voor gevonden konden worden.

Denk hierbij aan onze activiteiten voor het faunabeheer. Wij willen onnodig afschot van vogels en zoogdieren in Zuid-Holland voorkomen. Maar ook de afspraken van het Kustpact blijven we bewaken. We vinden dat de zorg voor natuurwaarden en kustlandschap een centrale plaats moet hebben bij de ontwikkeling van de kust. Vandaar de procedure om permanente plaatsing van strandhuisjes binnen het Natuur Netwerk Nederland te voorkomen. De kwaliteit van het oppervlaktewater staat voortdurend onder druk. Of het nu gaat om legale of illegale lozingen van bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Of het industrieel gebruik van stoffen, die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn, bedreigt uiteindelijk de gezondheid en veiligheid van ons allemaal. Deze en andere onderwerpen vragen voortdurend onze aandacht. Het volgen van vergunningen of ontheffingen, het aanspannen van beroepsprocedures en het (samen met anderen natuur- en milieuorganisaties) aandacht vragen voor misstanden is nog steeds een belangrijk onderdeel van ons werk.

Maar aangezien de coronacrisis ook onze deur niet voorbij is gegaan, hebben wij onze inkomsten zien teruglopen. Hierdoor komt onze inzet op deze belangrijke dossiers onder druk. Het zou jammer zijn als dit deel van ons werk zo verloren gaat door de effecten van de coronacrisis.

Daarom doen wij een eenmalig beroep op u om dit met uw steun mogelijk te blijven maken. Dan kunnen wij blijven werken aan wat nodig is om Zuid-Holland mooier en duurzamer te maken.

Alvast bedankt! - Alex Ouwehand - MF

Natuurvriendelijk faunabeheer

Steeds vaker geeft de provincie te algemene ontheffingen af voor het afschieten van veel vogels en zoogdieren. Dit gaat voor de NMZH veel te ver. Er zijn alternatieven die beter benut kunnen worden. Ook is de toestemming voor afschot regelmatig strijdig met de regels voor natuurbescherming. Dankzij inspanningen van de NMZH is het afschot beperkt. Maar onze vogels verdienen nog veel meer bescherming. 

Geef om een natuurlijker faunabeheer en steun ons 

Bewaken van het Kustpact

Vijf jaar geleden dreigde een ongebreidelde bouwgolf op onze stranden en in onze duinen. Ruim 105.000 kustliefhebbers protesteerden. Het resultaat: het Kustpact, dat bescherming van onze waardevolle kust garandeerde. Hoewel? Helaas, ontwikkelaars en sommige overheden schenden de afspraken. De NMZH zet zich in voor handhaving van het Kustpact. Anders gaan ons kustlandschap en de natuurwaarden verloren.

Geef om onze prachtige kust en steun ons 

Goede waterkwaliteit

Een goede kwaliteit van oppervlaktewater is van groot belang voor mens, milieu en natuur. Anno 2020 zit het Zuid-Hollandse oppervlaktewater nog vol met medicijnresten, meststoffen, microplastics, chemische stoffen en bestrijdingsmiddelen. De NMZH volgt de vergunningverlening op de voet, pakt misstanden aan en denkt mee over een schone oplossing. Voor ons aller gezondheid.

Geef om de kwaliteit van ons water en steun de NMZH