Terug

0 MijnVogelvinder | Euro Birdwatch - VBN - 2020-09

Serie Vogelwerkgroep-projecten op website

Bij Vogelbescherming bestaat de behoefte om meer aandacht te geven aan concrete beschermingsprojecten in het veld. Dit betreft op de eerste plaats projecten, die door vogelwerkgroepen bedacht en uitgevoerd zijn en als tweede, projecten die door Vogelbescherming Nederland geïnitieerd zijn. Met een maandelijks blog op vogelbescherming.nl worden deze projecten in de schijnwerpers geplaatst.

Doel is om resultaten tonen van in het veld uitgevoerde projecten om de betreffende vogelwerkgroep of het betreffende project in het zonnetje te zetten. Maar vooral om door praktijkvoorbeelden anderen te stimuleren soortgelijke projecten op te starten en uit te voeren. De aandacht wordt gericht op concrete projecten die gemiddeld uitvoerbaar zijn en die ook elders in het land te realiseren zijn. Dit kunnen uit te voeren of uitgevoerde IJsvogelprojecten zijn, maar ook individuele initiatieven. Binnen de te behandelen projecten dient voldoende variatie te zijn van bijvoorbeeld oeverzwaluwwanden, ijsvogelwandjes maar ook het creëren van weidevogelgebieden en uitvoeren van akkervogelprojecten. 

De blogs tonen de resultaten, maar hebben ook oog voor de problemen in de processen. Houd onze website daarom in de gaten want deze serie blogs gaat per januari 2021 beginnen. Al zal ik er t.z.t. ongetwijfeld nog wel weer op wijzen, in een volgende Infomail.

MijnVogelvinder

Misschien heb jullie het al gehoord, er is een nieuwe app verschenen: MijnVogelvinder. Deze handige vogelwegwijzer voor onderweg vertelt je welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien. MijnVogelvinder.nl is door Vogelbescherming in samenwerking met waarneming.nl ontwikkeld. De app is gratis te raadplegen via www.mijnvogelvinder.nl (openen via mobiel) voor iedereen die graag meer (over) vogels wil ontdekken.

Het is in eerste instantie gericht op de meer geïnteresseerde beginnende vogelaar. Zo zou het ook een leuk aanvulling kunnen zijn op jullie vogelcursussen en – excursies. Maar ook de meer doorgewinterde vogelaar heeft de app veel te bieden. Kijk er eens naar en laat ons je bevindingen weten.

Hier lezen/leren jullie meer over deze app: https://www.vogelbescherming.nl/mijn-vogelvinder.

Euro Birdwatch

Op 3 oktober is het zover: de 25ste Euro Birdwatch waar we in Nederland aan meedoen. Dus nu maar vast hopen dat de weergoden en de andere omstandigheden ons goed gezind zijn! Gaan we dit jaar bijvoorbeeld weer eens over de miljoen vogels heen? Of maken we een influx of invasie mee van een onverwachte soort? We gaan het zien.

En ook als jullie die dag niet mee kunnen doen is het misschien toch leuk om te horen hoe het verloopt. Deze pagina zal gedurende 3 oktober regelmatig worden ge-update met de laatste resultaten.

Jaar van de Wilde Eend: eerste resultaten

Ondanks de titel van dit onderdeel kan ik hier nog geen (tussen)resultaten van het Jaar van de Wilde Eend delen. Maar daar gaat heel gauw verandering in komen. Houd www.sovon.nl in de gaten, en/of de speciale website over dit jaar. Binnenkort volgen namelijk de eerste impressies van het broedseizoen en de vervolgstappen die we gaan nemen.

Nou, dat was het weer deze keer. Groetjes en blijf gezond! Gert Ottens - VBN