Terug

0 Hoe gaat het met de Wilde eend? - VBN - 2020-05

Euro Birdwatch 2020

Zoals ieder jaar, vindt ook in 2020 weer een Euro Birdwatch plaats; zoals gebruikelijk op de 1e zaterdag van oktober. Tenminste, we gaan er voor nu vanuit dat het door kan gaan, op 3 oktober dus. We nemen aan dat jullie inmiddels wel bekend zijn met het fenomeen Euro Birdwatch. Maar voor de volledigheid nog wat meer informatie:

  • Het doel van dit evenement is om in heel Europa aandacht te schenken aan trekvogels en hun leefgebieden. Hierdoor ontstaat meer draagvlak voor beschermingsactiviteiten in de verschillende landen, doordat vogels en hun bescherming weer eens voor het voetlicht worden gebracht. Ook kan dit evenement ertoe bijdragen dat meer mensen geïnteresseerd raken in vogels, want het is een leuke ‘happening’.

Tijdens de Euro Birdwatch gaat het verder/vooral om het gezamenlijk tellen van trekvogels. Maar we willen dit jaar proberen om er ook meer een publieksevenement van te maken rond het thema Vogeltreek, maar daarover binnenkort meer. Deelname staat open voor alle (vogel)werkgroepen en ook de telposten aangesloten bij www.trektellen.nl doen hier aan mee.  Zo ontstaat een net van telposten verspreid over het land (en Europa). Uiteindelijk ontvangen alle deelnemende vogelwerkgroepen en telgroepen een uitgebreid verslag van het evenement. Zie hier (onderaan) voor verslagen van de laatste edities van de Euro Birdwatch.

Jaar van de Wilde Eend: update

In het Jaar van de Wilde Eend doen Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland o.a. onderzoek naar de overleving van kuikens. Iedereen kan meedoen aan het onderzoek door waarnemingen door te geven via kuikenteller.org. En dat wordt volop gedaan! Want de Wilde Eend zit momenteel nog volop in de broedperiode. Niet zo verwonderlijk dus dat het aantal meldingen van eendenkuikens voor het Jaar van de Wilde Eend flink toeneemt. Inmiddels zijn er al meer dan 6.000 waarnemingen doorgegeven. In deze tussenrapportage staat meer actuele informatie. En daarbij een oproep om vooral door te gaan, met name in een paar onder-onderzochte regio’s, en de komende tijd ook op krakeenden met kuikens te letten. gert.ottens@vogelbescherming.nl