Terug

0 Vogelweek 2020 - Texel Big Day - Zomertortel - Scholekster - VBN - 2020-04

COVID-19 & Vogelweek 2020

Jullie weten het mogelijk al, en anders hadden jullie het eigenlijk wel aan kunnen zien komen: Het spijt ons om jullie te melden dat we de Nationale Vogelweek 2020 af moeten gelasten. We onderzoeken momenteel nog wel de mogelijkheden van een ‘doorstart’ in het najaar, maar daarover later meer. Hebben jullie daar ideeën over? We horen het graag op vogelweek@vogelbescherming.nl.

En voor volgend jaar gaan we er van uit dat de Nationale Vogelweek plaatsvind van 8 t/m 16 mei 2021, dus noteer die data alvast. Voor nu, hartelijk dank voor de samenwerking en jullie bereidwilligheid om je vrije tijd op te offeren voor dit doel. Graag tot een volgende Vogelweek!

Texel Big Day - Home Edition

Vast onderdeel van de Nationale Vogelweek, en het officieuze aftrapmoment, is de Texel Big Day.
Deze ‘vogelrace’ heeft als doel om fondsen te werven voor een goed vogeldoel. Maar ook dit evenement kan dit jaar helaas niet doorgaan. Maar we hebben ook goed nieuws! Ondanks de corona-crisis is er een alternatief gevonden: Texel Big Day Home Edition.

In deze speciale Home Edition houden we ons aan de regels wat betreft social distance en quarantaine. Iedereen mag meedoen, alleen of met z’n tweeën, vanaf het balkon, de tuin of de omgeving in de buurt (je local patch). En net als bij de originele Big Day: lopend of op de fiets. We vragen op deze manier aandacht voor de bescherming van de Zomertortel, het goede doel van dit jaar, en proberen hier samen zoveel mogelijk geld voor op te halen. Als je meedoet kan je op drie manieren winnen: met de meeste vogelsoorten van de dag, de meeste zomertortels van de dag en/of het meest opgehaalde geld.

De Texel Big Day in originele vorm duurt, zoals wel bekend, 24 uur. Zo lang actief zijn mag natuurlijk wel, maar is bij deze editie niet nodig. Je kunt ook meedoen als je bijvoorbeeld maar een uur wilt tellen. De winnaars krijgen een eervolle prijs. Daarnaast verloten we een tuinvogelpakket onder alle deelnemers en krijgt elke deelnemer een unieke sticker opgestuurd.

De Texel Big Day Home Edition wordt gehouden op 9 mei. Door middel van een minimale bijdrage van 25 Euro per deelnemer willen we in deze moeilijke tijden ook de Zomertortel een kans te geven. Wie meedoet met deze Texel Big Day Home Edition helpt de Zomertortel. Doen dus!Kijk voor meer informatie over deze dag en over de zomertortel op www.waddenvogelfestival.nl en deel dit met al je vogelvrienden! Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar rodny@vogelinformatiecentrum.nl.

Operatie Zomertortel

Van Zomertortels gesproken: onder de noemer Operatie Zomertortel komt Vogelbescherming Nederland in actie voor de Zomertortel. En om Operatie Zomertortel tot een succes te maken doen we namens de Zomertortels een dringend beroep op jullie! Want deze prachtige boerenlandvogel dreigt, als we niet snel iets doen, als broedvogel uit Nederland te verdwijnen.

Vanwege de internationaal bestaande zorgen over de Zomertortel is door de EU vorig jaar een Species Action Plan vastgesteld.  In dat plan worden beschermingsacties benoemd die de zomertortel ten goede komen. Eén van deze acties is het uitrollen van een nationaal bijvoerprogramma.  Dit bijvoeren is een echte noodmaatregel, die nodig is zolang er te weinig voedsel in de leefgebieden van Zomertortels aanwezig is, en andere problemen nog niet afdoende worden aangepakt. In pilots in Engeland en Zeeland is gebleken dat zomertortels intensief gebruik maken van aangeboden voer. Als we via bijvoeren genoeg Zomertortels weten te bereiken, kunnen we het broedsucces verbeteren en hopelijk de achteruitgang stoppen.  

Vogelbescherming Nederland heeft een protocol opgesteld waarin gedetailleerd staat beschreven hoe dat bijvoeren in de praktijk moet worden uitgevoerd. Dit protocol is bijgesloten. Bijvoeren is alleen zinvol op plaatsen waar nu nog Zomertortels voorkomen.

Voor het bijvoeren van zomertortels doen we dus een dringend beroep op jou! Want wat vragen we van jullie:

1)   Kennen jullie plaatsen in je regio waar nog territoriale Zomertortels voorkomen?

2)   Zijn jullie bereid om, in overleg met de grondeigenaar/beheerder, voor die Zomertortels een bijvoerplek in te richten?

3)   En/of kennen jullie andere mensen die mogelijk (ook) bekend zijn met broedlocaties van Zomertortels, en die bereid zijn om daar een bijvoerplek in te richten?

4)   Als jullie mensen in je persoonlijke netwerk kennen die ook bij kunnen dragen aan bovengenoemde vragen, wil je deze oproep dan naar hen doorsturen?

5)   En tenslotte, willen jullie deze oproep doorsturen naar zoveel mogelijk mensen binnen je Vogelwerkgroep?

We willen Zomertortels gaan bijvoeren voor een periode van tenminste 3 jaar. Ook gaan we dit jaar ook gaan experimenteren met meer structurele oplossingen, zoals de aanleg van voedselveldjes speciaal voor de Zomertortel. Ook daarmee zijn in Engeland al goede ervaringen opgedaan. Tevens proberen we natuurlijk ook problemen die de tortels in het buitenland ervaren te stoppen, door onze zusterorganisaties in Zuid-Europa bij te staan. Als je denkt dat je kunt bijdragen aan het beschermen van Zomertortels, dan kun je dat aan ons laten weten door een mail te sturen aan zomertortel@vogelbescherming.nl. Hier kunnen jullie ook met andere vragen en opmerkingen over de Zomertortel terecht.

Scholekster op het dak

Ten slotte graag ook jullie aandacht voor het volgende: Scholeksters wijken tegenwoordig steeds meer uit naar de stad om te broeden. Maar de stad kent nieuwe bedreigingen en over deze nieuwe manier van broeden was weinig bekend. Daarom is vorig jaar gestart met dit ‘citizen science’-onderzoek: www.scholeksterophetdak.nl. Dankzij de bijdragen van vele mensen zijn er waardevolle waarnemingen en gegevens verzameld via scholeksterophetdak.nl.

Het broedseizoen is weer aangebroken, gezien de zachte winter wat eerder dan andere jaren. Een paartje scholeksters is meestal trouw aan hun broedlocatie, dus als jullie vorig jaar een scholekster op of nabij een dak zagen kun je alvast op de uitkijk gaan staan. Iedereen met hart voor deze vogel wordt namelijk (opnieuw)  opgeroepen om via scholeksterophetdak.nl waarnemingen door te geven, met gegevens zoals de locatie van het nest en het aantal eieren.

De website geeft ook tips om de scholeksters in de stad een handje te helpen. Zegt het voort!

 Nou, tot de volgende Infomail maar weer. Gegroet en blijf gezond! gert.ottens@vogelbescherming.nl