Terug

0 Broedende Kiekendieven

In het Bentwoud zijn de afgelopen jaren diverse soorten kiekendieven gespot waaronder de Steppenkiekendief, de Blauwe kiekendief en uiteraard ook de Bruine kiekendief.

Bruine Kiekendief

De Bruine kiekendief is een mooie roofvogel om te zien. Zeker als hij op zoek is naar voedsel voor zichzelf of voor de jongen in het nest.

De vogels zijn dan meestal samen op zoek naar voedsel en vliegen laag over het terrein wat voornamelijk uit lage beplanting en riet bestaat. Een kenmerkende houding is de golvende vliegbeweging met de vleugels in een ondiepe V-houding. Als je met een verrekijker de vogels kunt volgen, kun je goed zien hoe ze hun kop heen en weer bewegen en het terrein afspeuren naar voedsel. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje en is overwegend bruin met een licht okerkleurige kruin en keel. Het mannetje is aan de bovenzijde bruin en aan de onderzijde van de vleugels is de vogel zeer lichtgrijs met mooie donkere vleugeltoppen. De jongen van de bruine kiekendief die het nest net verlaten hebben, zijn ook donkerbruin met een lichte kruin en wangen.

Afgelopen jaar was er een paartje Bruine kiekendieven met een nest. Ze hebben 4 jongen grootgebracht. In het begin zijn de jongen witte donsbolletjes maar na drie weken zijn het al aardig grote vogels geworden met nog wat donspluizen op hun kop. Na nog eens twee weken vliegen de jongen nieuwsgierig rond en moeten zelf hun voedsel bij elkaar zien te scharrelen. Leuk om de jonge vogels met een verrekijker te spotten.

Het Bentwoud is een mooi en ruig gebied waar veel vogels hun plek vinden. De Bruine kiekendief heeft er al een aantal jaren een nest. In 2017 zaten er zelfs twee nesten in het Bentwoud. Er zijn toen in totaal 7 jongen uitgevlogen!

Ik hoop dat er komende jaren veel vogels blijven komen naar het Bentwoud. Wellicht ook wel de andere soorten van de kiekendief.