Terug

0 Dag 3 (10-04-2022) Eindelijk het lente gevoel.

De laatste dag van de voorjaarsbloeiers inventarisatie. Er zijn nog maar een paar perceeltjes in het westen van de Kruiskade die we nog niet gedaan hebben dus het wordt een makkie vandaag. Het is prachtig weer en vertrekken richting de Oostvaart. We lopen als eerste langs het stukje land waar heel veel dotterbloemen staan. Deze mooie geel bloeiende bloemetjes staan maar op 1 plek op de Kruiskade maar er staan er wel heel veel bij elkaar. Ze staan op de aandachtsoortenlijst van Staatsbosbeheer dus moeten we ze ook tellen. Dat is best nog wel een beetje lastig omdat we geen zin hebben om over het hek heen te klimmen; dat bewaren we voor de volgende tel ronde in juni als het allemaal wat droger is. Dus voor nu wordt het 1, 2, 3 euh een stuk of 16 pollen.

We gaan dus naar de dijk van de Oostvaart want daar waaiden we donderdag nog uit onze jas en hadden het daarom overgeslagen maar nu het lekker weer is blijkt het wel het bezoeken waard te zijn. Het klein hoefblad tiert hier welig en daar worden we blij van. Dit prachtige plantje, dat we verder maar op weinig plaatsen hebben zien staan laat alle stadia van zijn bloeiwijze zien. Eerst een mooi geel bloempje, dat groeit de stengel door en laat het zijn kopje hangen en ontwikkeld het langzaam zijn zaad en als dat er eenmaal is staat de pluizenbol inmiddels weer fier recht op.

De laatste bos perceeltjes, die richting het Papenpad, staan weer vol met bramen en leveren geen nieuwe soorten meer op. Wel een broedende zwaan naast het pad en dat is, net als de hond van de boerderij, nog even een uitdaging maar het gaat goed.

De eerste inventarisatie ronde zit er op. We gaan nog heel even naar het terrein van de fam. Kerkvliet om de kleine brandnetel te zoeken maar kunnen hem niet vinden. Jeannette wil mij het verschil laten zien tussen de grote (die zo ruimschoots aanwezig is op de gehele Kruiskade) en de klein brandnetel. Later verteld Jan Kerkvliet dat hij hem vorig jaar nog wel had staan dus we komen in juni zeker terug om hem te zien!