1 Dag 1 (06-04-2022) planteninventarisatie : Bukkende vrouwen!
- Planten inventarisatie 2022
- door Gerda van der Meer
- 06-04-2022
Loopt u een dezer dagen op de Kruiskade dan kunt u zo maar twee vrouwen tegen komen die niet omhoog kijken naar de vogels maar steeds gebukt lopen. Zij mankeren niets aan hun ogen en zijn ook niets verloren maar zijn aan het planten inventariseren. Eens in de 6 jaar wil Staatsbosbeheer dat dit in ons gebiedje Kruiskade/Spookverlaat gebeurd en inmiddels was het al 7 jaar geleden dat dit voor het laatst gedaan was dus hoog tijd om er op uit te trekken. Na een oproep van Jeannette Teunissen in de coördinatoren vergadering van de VWG heb ik mij aangemeld om mee te helpen met inventariseren. Ik heb vorig jaar, tijdens de corona lockdown, en beginners cursus wilde planten herkennen gedaan en door mee te helpen met Jeanette, die IVN gids is en veel van plantjes weet, kan ik mijn kennis testen en uitbreiden.
De weersomstandigheden waren niet optimaal vandaag maar een paar dagen vrij zijn ideaal om de eerste inventarisatie (voorjaarsbloeiers) te beginnen. Voordat we gaan beginnen wachten we eerst nog even in de auto tot de laatste regen voorbij is en buienradar voorlopig geen buien meer laat zien. We starten vandaag aan het begin van de Kruiskade en lopen richting Alphen. Van Staatsbosbeheer hebben we een overzicht gekregen van de indeling van het gebied dat we moeten inventariseren en wat de bijzonderheden zijn waar we op moeten letten. Al snel blijkt dat het speenkruid vandaag de hoofdrol gaat spelen. Want niet alle speenkruid is gewoon maar speenkruid; nee......natuurlijk zijn er andere soorten en blijkt het Vreemd Speenkruid hier de overhand te hebben. Een soort zonder okselknolletjes en kroonblaadjes die breder zijn dan 4 mm en elkaar overlappen. De Kruiskade staat er vol mee. Het leuke gele bloemetje die veel mensen als boterbloem bestempelen………
Later komen we speenkruid tegen waar een soort schimmel (roestschimmel) op het blad zit. Deze schimmel maakt de plant niet dood maar krijgt wel sporen aan de onderkant van het blad die zich weer kunnen verspreiden. Deze roestpuntjes zijn oranje en worden wel de Aeciën genoemd er zijn ook zwarte roestpuntjes maar die zien we nauwelijks. Het is een interessante ontwikkeling want het komt maar op een paar plaatsen voor; waarom niet op alle speenkruid?
We zien veel Grote Brandnetels en Bramen en het Fluitenkruid is ook op veel plaatsen aanwezig. Ik kan voor beginnende planten liefhebbers de beginners cursus wilde planten van de Floron aan bevelen want mijn kennis is veel groter dan ik van te voren had bedacht. Het zijn niet alleen de planten waarvan mijn persoonlijke IVN gids van vandaag kennis van heeft, ik wordt ook geattendeerd op de essenbastkever (Lengte 3 mm, april-oktober. Kenmerken: Zwart met een vlekkig, onregelmatig schubbenpatroon. Voorkomen: In zieke of neergevallen takken of stammen van de es. Levenswijze: Van de paringskamer gaan twee 6 tot 10 cm lange, horizontale moedergangen in tegengestelde richting uit. De vraatgangen van de larven vertrekken loodrecht van de moedergang, maar worden maar ca. 4 cm lang) en het kaugommos (Het kauwgommos is een korstmos in de familie Caliciaceae. Hij komt vaak voor op oude, zonnige, muurtjes van kalkrijk gesteente, maar komt soms ook als epifyt voor op goedbelichte neutrale schors) en dat allemaal de Kruiskade.
We hadden geen oog voor de vogels maar als ik per ongelijk een keer omhoog kijk vliegt er net een prachtige grote zilverreiger over en vertelt een toevallige voorbijganger dat hij gisteren de ijsvogel had zien vliegen; kleine vogel geluksmomentjes horen bij het wandelen op de kruiskade dus ook vandaag!
Morgen weer verder; nu maar hopen dat het droog blijft.