Categorieën
0 Zijn zeehavens duurzaam? Zijn Zuid-Hollanders groener? Smienten afschieten? - MF - 2020-03
Benchmark for seaport sustainability’: Onderzoek naar duurzaamheid zeehavens Op 12 maart jl. werd het rapport ‘Benchmark for seaport sustainability’ gepresenteerd. In het onderzoek zetten CE Delft en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland de milieu- en klimaateffecten van veertien nationale en internationale zeehavens op een rij. Een duurzame zeehaven heeft oog voor de economie én voor het milieu. Er is nog veel te winnen, maar op sommige vlakken een positieve tendens, schrijft het rapport. Zie hier het rapport Groene Peiler enquête: Zuid-Hollanders spreken zich uit over duurzaamheid In de Groene Peiler enquête, die de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland organiseerde, gaven 356 inwoners van Zuid-Holland en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties hun visie op thema’s als houtbouw, plastics, voedselverspilling en zonnepanelen. De resultaten stemmen hoopvol en geven richting aan mogelijke oplossingen. Lees meer 4698 handtekeningen tegen afschot smient Een oproep om aan de provincie Zuid-Holland om af te zien van het toestaan van afschot van de smient is door circa 4698 mensen ondertekend. Allen, dank voor de zeer gewaardeerde support! Lees meer Geen formule 1-auto’s op strand Noordvoort Voordat de coronacrisis de Formule-1 race van Zandvoort onmogelijk maakte, was er sprake van dat auto's over het strand zouden rijden. Dit werd voorkomen dankzij de inzet van diverse milieuorganisaties, maar ook van bloggers, omwonenden en columnisten. Lees meer
0 Haal smient van Zuid-Hollandse vrijstellingenlijst af - MF
Het jaar is goed begonnen met: klimaatgelden voor Valuta voor Veen een hoge opkomst bij een positieve Kring-Loop we riepen de Provincie op de Smient van de vrijstellingslijst te halen een oproep voor Klimaatbufferambassadeurs Lees de niieuwsbrief op de site van de milieufederatie.
0 Nieuw faunabeheerplan ree - Denk je mee? - MF
Beste mensen, Inmiddels bijna twee jaar geleden wilde de FBE een nieuwe werkwijze toepassen bij het opstellen van faunabeheerplannen door externe partijen de mogelijkheid te bieden om te reageren op concepten voor nieuwe faunabeheerplannen. Dit is toen toegepast bij de faunabeheerplannen knobbelzwaan en ree. Wij hebben hier als NMZH toen gebruik van gemaakt (ook in afstemming met jullie) met het idee deze werkwijze een kans te geven en achteraf te evalueren of deze werkwijze ook zinvol is (m.a.w. doet de FBE ook echt iets met de reacties op de concepten die zij ontvangen). Het faunabeheerplan knobbelzwaan is inmiddels vastgesteld en daarbij hebben we gezien dat onze input maar in beperkte mate tot aanpassingen t.o.v. het concept heeft geleid. Maar we wilden voor een definitief oordeel over deze werkwijze ook het faunabeheerplan ree nog afwachten. Hier was dus blijkbaar bijna twee jaar voor nodig en vorige week kregen we bericht dat het hele faunabeheerplan ree eigenlijk opnieuw geschreven is (zie bijlage) en er wordt dus opnieuw om reacties op dit nieuwe concept gevraagd. De termijn om te reageren is erg kort (eind volgende week moeten alle reacties al binnen zijn). Dit betreft dus geen formele stap in de procedure: als het faunabeheerplan wordt goedgekeurd is het nog voor iedereen mogelijk om bezwaar te maken tegen het goedkeuringsbesluit en bovendien is er voor de ree geen provinciale vrijstelling, dus is een ontheffing nodig waartegen ook bezwaar en beroep mogelijk is. Voor zo ver het binnen de krappe termijn mogelijk is, zullen we als NMZH wel een reactie gaan geven op dit concept. Reacties naar: s.kuijpers@milieufederatie.nl
0 Uitspraak rechtbank smienten - We hebben gewonnen! - MF
We hebben de uitspraak van de rechter binnen gekregen in het kader ons de beroepen van ons en van de Vogelbescherming met betrekking tot het faunabeheerplan smient. Onze beroepen zijn gegrond verklaard en er mogen dus geen smienten meer worden afgeschoten! Nadat het afschot al meerdere keren tijdelijk verboden was vanwege de voorlopige voorzieningen die we toegewezen hebben gekregen, pakt nu dus ook de definitieve uitspraak positief uit. Heel erg goed nieuws, de smienten zijn veilig! Nu is het alleen nog afwachten of de FBE en/of de provincie in hoger beroep gaan, maar dan zullen ze hard moeten kunnen maken dat het afschot niet negatief uit pakt voor de staat van instandhouding en dat zal niet makkelijk zijn. Veel dank voor al jullie steun en inbreng bij deze procedure, met elkaar (incl. de fijne samenwerking met Vogelbescherming) hebben we een mooi resultaat bereikt!
0 Stand van zaken Smienten en Knobbelzwanen - MF
Zoals jullie wellicht nog weten, heeft er in april een zitting plaatsgevonden in het kader van ons beroep en dat van Vogelbescherming. Na de zitting wilde de rechtbank echter toch nog meer informatie inwinnen en heeft toen vragen gesteld aan Sovon. Een belangrijke conclusie uit de notitie die Sovon toen heeft opgeleverd was dat niet valt uit te sluiten dat het afschot een negatief effect heeft op de smientenpopulatie. Wij hebben toen op die notitie gereageerd en aangegeven dat de informatie van Sovon volgens ons bevestigt dat de goedkeuring van het faunabeheerplan vernietigd dient te worden. Sindsdien hebben we nog niets van de rechtbank vernomen. Omdat we eerder al een voorlopige voorzieningen aanvroegen en deze ook toegewezen hebben gekregen, mogen er nu geen smienten geschoten worden. Wat dat betreft is het dus ook niet erg dat de rechtbank de tijd neemt met hun uitspraak: zo lang deze er niet is, is de schorsing vanwege de voorlopige voorziening van kracht. Mochten jullie dus merken dat er toch op smienten in Zuid-Holland geschoten zou worden, dan is het belangrijk om aangifte te doen of om de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid te verzoeken tot handhaving over te gaan. Een formulier hiervoor en telefoonnummer zijn hier te vinden: https://www.ozhz.nl/themas/natuur/misstand-schade-of-verstoring-gezien/#wat-kunt-u-bij-ons-melden Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan laat ik het jullie weten! s.kuijpers@milieufederatie.nl P.S. Ook het afschot van knobbelzwanen in Zuid-Holland is (wederom) de komende tijd niet toegestaan vanwege een voorlopige voorziening die de Faunabescherming en St. Dierenradar aanvroegen en toegekend hebben gekregen. Ons bezwaar tegen de goedkeuring van het faunabeheerplan knobbelzwaan (vanwege de risico’s voor kleine zwanen) loopt ook nog, maar is nog onderdeel van een procedurele discussie rond de vraag of de provincie wel terecht de mogelijkheid heeft geboden om bezwaar te maken tegen het nieuwe besluit of dat het besluit beschouwd moet worden als onderdeel van het besluit op bezwaar tegen een eerder besluit. Daarover hebben we van de rechtbank ook al enige tijd niets meer vernomen, maar nu er toch geen zwanen geschoten mogen worden geldt daarvoor ook dat er vanuit onze belangen geen haast is.