Categorieën
Archief
0 Van vloeitjes naar vogels - Ko Katsman e.a.
Columns, beelden en gedichten om op te veren Hoe de vogelplaatjes uit 1960 van Rizla, een firma die shagrokers van vloeitjes voorzag, nog steeds een bron van inspiratie zijn voor verhalen, foto's en gedichten. Maar wat is er tussen 1960 en nu in de vogelwereld veranderd? Ko en Christine proberen daar een antwoord op te vinden. Met een heel persoonlijke toets door jeugdherinneringen op te halen en die te vergelijken met de huidige situatie. De oude, soms vergeelde plaatjes komen samen met digitale foto's. Gedichten geven de vogels een nieuwe dimensie. Persbericht (op site VWG) - Bestel informatie
Koereiger In ons land is de soort nog steeds zeldzaam, maar inmiddels wordt de koereiger het jaar door waargenomen. Er zwerft een groep van 40 a 50 vogels door Nederland. In 1998 werd het eerste broedgeval van koereiger in Nederland vastgesteld in de aalscholverkolonie van Wanneperveen. Er zijn geen jongen uitgevlogen. Daarna bleef het een tijdje stil. Ook in 2006 (Braakman), 2009 en 2016 waren er niet succesvolle broedgevallen. In 2021 hingen maar liefst zes koereigers rond in De Auken nabij Giethoorn. Een drietal werden al baltsend gezien. Het heeft uiteindelijk ook tot minstens een succesvol broedgeval geleid. Er zijn 2 vliegende juvenielen waargenomen. In 2022 zijn wederom 3 nesten gevonden in de gemengde aalscholver, lepelaar en reigerkolonie in de Wieden en er werden minimaal 8 jongen vliegvlug. In hetzelfde jaar waren er ook drie nesten in Zeeuws Vlaanderen, helaas zonder succes (jongen zijn overleden voordat ze vliegvlug waren). Koereigers zijn minder dan andere reigers gebonden aan water, en aan te treffen in weilanden met koeien, paarden of schapen. Ook liften ze graag op de rug van een schaap of koe mee. Ze leven van de door het vee opgejaagde insecten, maar pikken deze ook van de lijven van het vee. Verder jagen ze op kleine amfibieën. Van oorsprong komt de soort uit Afrika en bewoonde daar draslanden, cultuurland en graslanden. De vogel heeft zich sinds het begin van de twintigste eeuw (waarschijnlijk op eigen kracht) verspreid over Zuidwest-Europa en is in de jaren 1930 ook de Atlantische Oceaan overgestoken en heeft zich binnen 40 jaar via Zuid-Amerika over dit continent in zowel zuidelijke als noordelijke richting, tot in Noord-Amerika uitgebreid. De koereiger broedde in 1968 voor het eerst in Zuid-Frankrijk. De grootte van de populatie wordt geschat op 3,8 tot 7,6 miljoen exemplaren en gaat nog in aantal vooruit. Om deze redenen staat de koereiger als niet bedreigd op de rode lijst van de IUCN. In ons gebied en directe omgeving wordt de soort ook met enige regelmaat gezien door het jaar heen. Meestal in het winterhalfjaar.
0 Wat doet een Wilde Eend op YouTube?
Lezingen bij Vogelwerkgroepen gaan niet door. Geen bijeenkomsten meer, geen excursies, maar wel een online lezing over de Wilde Eend, vogel van het jaar 2020 van Sovon!
0 Winterkoning - De echte koning
Wie niet sterk is moet slim zijn! Het is verbazingwekkend dat zo’n klein pluizenbolletje als een winterkoning zo hard kan zingen: het hele jaar door kunt u hem horen schetteren. Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom hij ‘koning’ heet en naar de winter is genoemd? Luister naar dit populaire sprookje:...
1 Nieuwe website voor vogels kijken in Europa
Where to watch birds in Europe? Goede informatie over vogelgebieden is vrijwel in heel Europa lastig te vinden. Soms zelfs ondoenlijk. Om dit drastisch te verbeteren is www.birdingplaces.eu gelanceerd. Op Birdingplaces.eu kun je de beste vogelplekken van Europe vinden, allemaal bij elkaar op één plek. Met bij elke vogelplek precies de juiste informatie om een paar uur lekker vogels te kijken. Ook in Nederland vind je op deze manier buiten je eigen regio heel snel en gemakkelijk de leuke vogelgebieden. Birdingplaces.eu wil het genieten van en kijken naar vogels stimuleren en op die manier de bescherming van vogels een impuls geven en het draagvlak voor bescherming vergroten. Zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van vogels. De bescherming van vogels komt voor ons dus op 1. Daarom wordt elk ingevoerd vogelgebied ook gemonitord op gevoelige data. Indien dat het geval is, wordt die info van de website verwijderd. Je kunt zelf je favoriete vogelgebieden heel eenvoudig op de website plaatsen en op die manier delen met andere vogelaars door een inlog te maken en op [Add a Birdingplace] te klikken. Op deze manier helpen vogelaars in heel Europa elkaar. Het is bovendien een leuke manier om de lange vogelloze winteravonden in januari en februari te besteden aan vogels kijken. Om te vieren dat de website deze week is gelanceerd, maak je bij het plaatsen van vogelgebieden op de website nu kans op het winnen van het topmodel Leica verrekijker en telescoop. Kijk op de speciale actiepagina https://www.birdingplaces.eu/go-in-and-win voor meer info. Birdingplaces is helemaal gratis voor vogelaars. De website is een Nederlands initiatief, maar wel Engelstalig om een zo breed mogelijke groep vogelaars in Europa te kunnen bedienen. Maar als je inlogt en je profiel op NL zet, verschijnen alle vogelnamen wel in het Nederlands en kun je ook de vogelnamen in het Nederlands invoeren. Ga eens kijken op www.birdingplaces.eu en help mee de kaart te vullen met leuke vogelgebieden! PS: www.birdingplaces.eu is nog niet geoptimaliseerd voor mobiele telefoon (daar wordt op dit moment hard aan gewerkt en is eind januari klaar) en is daarom vooralsnog het best te bekijken op pc of laptop.