Categorieën
0 Effecten van een koud februari - Sovon -2025-03
Ganzen en Zwanen Grutto's komen er aan Wadden - 50 jaar tellen Links: Februari 2025. De grafiek geeft per soort de procentuele afwijking van het aantal geteld in het actuele seizoen ten opzichte van het gemiddelde in 2020-2024, voor die selectie van gebieden die in alle jaren waren geteld en dus goed vergelijkbaar zijn. Rechts: Januari 2025. De grafiek geeft per soort de procentuele afwijking van het aantal geteld in het actuele seizoen ten opzichte van het gemiddelde in 2020-2024, voor die selectie van gebieden die in alle jaren waren geteld en dus goed vergelijkbaar zijn. Merk op dat tijdens de januaritelling slechte telomstandigheden heersten zodat we de vergelijking met voorzichtigheid moeten interpreteren. Lees meer in de nieuwsbrief in het archief van de Sovon.
0 Wat verandert de aanwezigheid van het Nonnetje? | Watervogeltellingen - Sovon - 2025-02
Wat is het effect van de klimaatveranderingen op het gedrag van het Nonnetje? In een aantal gebieden nemen de aantallen toe, maar niet overal. Lees meer in de nieuwsbrief in het archief van de Sovon. Nederland Het hele weekend was het dus mistig en bovendien ook koud met temperaturen rond het vriespunt. Van echt ijs was er echter amper sprake, alleen op ondiepe wateren lag een laagje ijs.! Dit alles weerhield jullie niet om op pad te gaan. Inmiddels staat de teller al op bijna 4,3 miljoen vogels!
0 Matige wintertelling - Waarom? | Watervogeltellingen - Sovon - 2025-01
Waarom was er een matige wintertelling in december? Nederland Ganzen en zwanen - Geen grote aantallen in december 2024 Zorgen over broedresultaten Meer: Zie de nieuwsbrief NL in het archief van Sovon Zuid-Holland Veel smienten Brandgans Grauwe Gans Nog meer? Zie de nieuwsbrief ZH in het archief van Sovon
0 Meer of minder zilverreigers? | Jaarverslag 2021-2022 - NL - Sovon
Overwinteren er nou steeds meer grote zilverreigers of heb ik het mis? Met veel genoegen presenteert SOVON het rapport 'Watervogels in Nederland in 2021/2022’ aan. Dit rapport, dat dankzij vele tellers tot stand is gekomen, staat weer bol van de informatie over het voorkomen van watervogels in Nederland. De centrale thema’s dit jaar zijn de regionale trends en de seizoenspatronen van monitoringsoorten. Gegevens uit het Meetnet Slaapplaatsen zijn zoals gebruikelijk in de betreffende soortteksten opgenomen. Ook staat een nieuwsbericht op de website van Sovon waarin enkele bevindingen worden gedeeld. Mede namens de auteurs en de samenwerkende organisaties wenst Sovon je veel leesplezier toe. We hopen dat het rapport tellers motiveert om het telwerk voort te zetten. Het rapport is bij Sovon in te zien en te downloaden via deze link: Download het rapport
0 Hoe is het met de Lepelaar? | Watervogeltellingen - Sovon - 2024-04
Hoe gaat het met de mascotte van de Vogelbescherming: de lepelaar? Het is weer typisch aprilweer met buien, zon en flink wisselende (dag)temperaturen. De uiterwaarden zijn nog steeds goed nat en ook de waterstand in meren, sloten en rivieren is lekker hoog. Steltlopers worden in het binnenland nu soms gezien op deels ondergelopen akkers en graslanden. De arctische ganzen, vooral Kolgans en Toendrarietgans zijn zo’n twee weken geleden stilaan vertrokken. Bij de maarttelling werd plaatselijk (en afhankelijk van de teldag, zie Kees zijn bijdrage), zoals in het rivierengebied, nog een groot aantal arctische ganzen (Kol & Brand) geteld. Lees hier meer over in Kees zijn bijdrage. Hoewel dus veel arctische ganzen inmiddels zijn weggetrokken hopen we dat de ganzen en zwanentellers onder jullie ook in april je telling doen. Dat is niet alleen belangrijk om inzicht de krijgen in de ontwikkelingen van de resterende Brand- en Rotganzen, maar ook die van de aanwezige Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Grote Canadese Gans en Nijlgans. Lees de nieuwsbrief met de details over de lepelaar.