• 0 Natuurinclusief bouwen ook in jouw achtertuin?

    Eerder kondigde we aan dat we "natuurinclusief bouwen" zouden gaan lanceren. Dat is inmiddels gebeurd, misschien heb je hem zelf al wel bekeken? Als dat nog niet het geval is, dan is het zeker de moeite waard om dit te doen: https://bouwnatuurinclusief.nl/ De Toolbox bevat informatie en inspiratie op maat voor projectontwikkelaars, architecten, gemeenten en woningcorporaties om aan de slag te gaan met natuurinclusief bouwen. Maar ook particulieren die graag hun huis en/of tuin natuurvriendelijker willen maken kunnen de Toolbox raadplegen voor tal van tips & tricks!  Natuurinclusief bouwen is bijvoorbeeld van groot belang voor de gierzwaluw

  • 0 Braakbal 2019-04

    • Website
    • door Webmaster
    • 16-12-2019

    Is de Ermelose heide leuk? Wat is leucisme? Wie had de meeste bezette nestkasten? Broedende kiekendieven! Verslag van Portugal reis En meer in de 2019 december editie van onze Braakbal. En op pagina 3 staat welke mooie vogel op de voorpagina staat en waarom .

  • 0 Broedende Kiekendieven

    In het Bentwoud zijn de afgelopen jaren diverse soorten kiekendieven gespot waaronder de Steppenkiekendief, de Blauwe kiekendief en uiteraard ook de Bruine kiekendief. De Bruine kiekendief is een mooie roofvogel om te zien. Zeker als hij op zoek is naar voedsel voor zichzelf of voor de jongen in het nest. De vogels zijn dan meestal samen op zoek naar voedsel en vliegen laag over het terrein wat voornamelijk uit lage beplanting en riet bestaat. Een kenmerkende houding is de golvende vliegbeweging met de vleugels in een ondiepe V-houding. Als je met een verrekijker de vogels kunt volgen, kun je goed zien hoe ze hun kop heen en weer bewegen en het terrein afspeuren naar voedsel. Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje en is overwegend bruin met een licht okerkleurige kruin en keel. Het mannetje is aan de bovenzijde bruin en aan de onderzijde van de vleugels is de vogel zeer lichtgrijs met mooie donkere vleugeltoppen. De jongen van de bruine kiekendief die het nest net verlaten hebben, zijn ook donkerbruin met een lichte kruin en wangen. Afgelopen jaar was er een paartje Bruine kiekendieven met een nest. Ze hebben 4 jongen grootgebracht. In het begin zijn de jongen witte donsbolletjes maar na drie weken zijn het al aardig grote vogels geworden met nog wat donspluizen op hun kop. Na nog eens twee weken vliegen de jongen nieuwsgierig rond en moeten zelf hun voedsel bij elkaar zien te scharrelen. Leuk om de jonge vogels met een verrekijker te spotten. Het Bentwoud is een mooi en ruig gebied waar veel vogels hun plek vinden. De Bruine kiekendief heeft er al een aantal jaren een nest. In 2017 zaten er zelfs twee nesten in het Bentwoud. Er zijn toen in totaal 7 jongen uitgevlogen! Ik hoop dat er komende jaren veel vogels blijven komen naar het Bentwoud. Wellicht ook wel de andere soorten van de kiekendief.

  • 0 Recente waarnemingen rond Rijnwoude beschikbaar

    Op waarneming.nl staan ook waarnemingen die in het Spookverlaat en de Kruiskade worden gedaan. Wat wij gezien hebben en wat anderen zien staat hier. En er staat natuurlijk meer: de Wilck de Munnikenpolder We gaan op zoek naar alle gebieden 

  • 0 Uitspraak rechtbank smienten - We hebben gewonnen! - MF

    We hebben de uitspraak van de rechter binnen gekregen in het kader ons de beroepen van ons en van de Vogelbescherming met betrekking tot het faunabeheerplan smient. Onze beroepen zijn gegrond verklaard en er mogen dus geen smienten meer worden afgeschoten! Nadat het afschot al meerdere keren tijdelijk verboden was vanwege de voorlopige voorzieningen die we toegewezen hebben gekregen, pakt nu dus ook de definitieve uitspraak positief uit. Heel erg goed nieuws, de smienten zijn veilig! Nu is het alleen nog afwachten of de FBE en/of de provincie in hoger beroep gaan, maar dan zullen ze hard moeten kunnen maken dat het afschot niet negatief uit pakt voor de staat van instandhouding en dat zal niet makkelijk zijn. Veel dank voor al jullie steun en inbreng bij deze procedure, met elkaar (incl. de fijne samenwerking met Vogelbescherming) hebben we een mooi resultaat bereikt!