De ziekte van Lyme - Braakbal september 2011

Een teek
De meeste vogelaars zijn er zo zoetjes aan wel van doordrongen, denk ik, dat het oppassen geblazen is met teken. Maar hoe gevaarlijk is dat beestje nu echt? En hoe zit het precies met de ziekte van Lyme?

Borrelia bacterie
Ik wil proberen hierop een antwoord te geven en u op de hoogte brengen van een nieuwe aanbeveling.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaak door een Borrelia bacterie. Deze bacterie zit in kleine aantallen in het maag-darmstelsel van sommige teken. Zodra een besmette teek bloed begint te zuigen, gaat deze bacterie zich vermeerderen en dringt door in het speeksel van de teek. Vanuit het speeksel van de teek kan de bacterie vervolgens in de huid van de mens terechtkomen en van daaruit zijn weg zoeken door het hele lichaam. Deze bacillen kunnen met name in ons zenuwstelsel, hart en gewrichten flink wat schade aanrichten.

Hoe merk je nu of je besmet bent?

 

"een geleidelijk groter wordende rode plek rond de beet"
Er is een vroeg symptoom van de ziekte van Lyme dat niet mag worden gemist. Als zich rond de plaats van de beet een geleidelijk groter wordende rode plek ontwikkelt is dat vrijwel zeker het gevolg van een infectie met Borrelia bacillen. Vaak ontstaat deze roodheid pas na weken, soms zelfs nog later. Hier is direct behandeling nodig en daar zal iedere arts aan meewerken. Helaas verloopt 50% van de infecties met Borrelia ongemerkt en is er niets te zien aan de huid.

De Borrelia bacterie is overigens een merkwaardige bacil die ons immuunsysteem voor de gek kan houden. Om te beginnen groeit hij langzaam en dat maakt hem minder gevoelig voor sommige penicillines. Hij kan zich inkapselen en een sluimerend bestaan gaan leiden, niet herkenbaar voor ons immuunsysteem. In die vorm is hij volkomen ongevoelig voor de gebruikelijke penicillines. Zaak dus om het Borreliabeest buiten de deur te houden of te verdrijven voor hij zich door ons lichaam verspreidt.

Teken

Teken kennen drie stadia: een larve-, nimfen- en een volwassen stadium. De kleine teken in het voorjaar en het begin van de zomer zijn nimfen. Dit zijn de boosdoeners, want zo’n 40% is met Borrelia besmet en de verwachting is dat dit percentage nog zal toenemen. Volwassen teken zijn vooral actief op warme dagen in de nazomer en de herfst, maar brengen zelden de ziekte van Lyme over. Voor beide stadia blijft het advies: zo snel mogelijk verwijderen.

Verwijderen

1. Kies de haak welke het best overeenstemt met de grootte van de teek.

2. Met de haak de teek langs de zijkant vast pakken.

3. Zachtjes de teek optillen en draaien. De teek laat vanzelf los
na 2 of 3 toeren.

Verwijderen doe je dus het beste met een tekenhaakje. Dit is een haakje met een V-vormige uitsparing waar de teek van opzij wordt ingeschoven. Naar mijn idee zijn de oude plastic tekenpincetten toch wat te grof voor het verwijderen van nimfen. Het is erg belangrijk de teek niet te irriteren en vooral niet in het lijf te knijpen en dat lukt niet altijd met een pincet. Met een haakje wordt geen druk uitgeoefend op het lijf van de teek, zeker als die met een draaibeweging van de huid wordt afgehaald. Hier is dus het advies: draaien, niet trekken. (Voor meer informatie zie de site van de leverancier: www.otom.com) Na verwijdering van de teek de huid goed ontsmetten en handen wassen. Noteer de datum van de tekenbeet in je agenda voor het geval je later nog naar een arts moet.

Hoe groot is nu de kans besmet te raken als er een teek op de huid wordt aangetroffen?

De praktijk heeft geleerd dat er enige tijd verstrijkt voordat een teek bacillen kan overdragen. Sommige onderzoekers geven aan dat dit wel 48 uur kan duren. Dat zou inhouden dat Lyme geen kans heeft als de teek maar binnen twee dagen wordt verwijderd. Dit blijkt echter niet altijd het geval. Om zeker te zijn is de periode ingekort tot 36 uur. Verwijdert u de teek de dag of avond na een excursie, dan is er weinig aan de hand. Lastiger wordt het als de teek langer in de huid zit of zich al aardig heeft volgezogen. Er is dan een situatie waarbij een besmetting waarschijnlijker wordt, maar niet met zekerheid is vast te stellen. Wachten op een huidreactie is geen optie, want 50% van de besmettingen verloopt zonder roodheid van de huid. Laboratoriumonderzoek zal in deze situatie ook geen hulp bieden, want bloedonderzoek is in deze fase zinloos.

Het nieuwe advies: een éénmalige dosering penicilline

In de bovengenoemde situatie, en dat is nieuw, geadviseerd eenmalig een dosis van 200 milligram doxycycline te nemen om de net binnengedrongen bacillen te bestrijden. Deze twee tabletten doxycycline moeten dan wel binnen 72 uur na de verwijdering van de teek worden ingenomen. Lukt dat niet dan is een volledige kuur doxycycline van 14 dagen aangewezen.

Het zal duidelijk zijn dat dit advies leidt tot een ruimer gebruik van penicillines. Er zal voor moeten worden gewaakt dat niet ieder contact met een teek uitdraait op een kuurtje doxycycline. Preventieve maatregelen zoals sluitende kleding, Deet, etc. blijven belangrijk. U kunt daarnaast het risico op Lyme sterk verminderen door standaard na iedere excursie uw huid grondig te inspecteren en eventuele aanwezige teken direct te verwijderen. Soms zitten de teken nog op onze kleding. Advies: in de was met het gedragen goed!

Besmet?

Blijven u en ik zitten met de vraag, ben ik de afgelopen tijd nu besmet geraakt of niet? Ik heb hierop geen sluitend antwoord. Dit jaar was het in onze omgeving bingo. Bij mijzelf heb ik tot nu toe vijf teken verwijderd, bij mijn echtgenote zes en ook bij alle loslopende kleinkinderen was het een of meerdere keren raak. Een kleinkind is zeer waarschijnlijk besmet geraakt met de Borrelia bacil. Dit werd ontdekt doordat hij een half jaar na een tekenbeet een onderhuidse zwelling ontwikkelde, die aanleiding was voor verder onderzoek, inclusief bloedonderzoek. Hij wordt nu met amoxicilline behandeld en zo te zien met succes.

Bloedonderzoek laten doen zonder klachten wordt niet aangeraden. Daarbij zijn de uitslagen van bloedonderzoek buitengewoon moeilijk te duiden. Zowel vals positieve, als vals negatieve uitslagen zijn mogelijk. Het enige dat u en ik kunnen doen wanneer wij ziek worden of onbegrepen klachten hebben, is de arts melden dat wij door een teek gebeten zijn, zodat er tenminste aan Lyme wordt gedacht. Hier alle symptomen van Lyme opsommen heeft m.i. weinig nut. Bent u geen hypochonder dan is de website van de patientenvereniging een goede bron voor nadere informatie. Het zal u motiveren om secuur op uw vel te letten als u thuis komt uit het veld.


VWG-er, arts