Halsbandparkieten - (uit de pers) Straatgras, jaargang 23, no 1 mrt 2011

Het laatste woord is nog niet gezegd

Exotische gast

De introductie van exotische soorten in andere eco-systemen kan ernstige gevolgen hebben voor de bevolking van inheemse organismen, bijvoorbeeld
konijnen in Australië of marters in Nieuw-Zeeland, er is daar bijna geen Kiwi meer over. Toch is goed onderzoek of gebrek aan juiste historische gegevens vaak een belemmering om goed de ecologische gevolgen van dergelijke invasies te kwantificeren. Toen de Halsbandparkiet in Engeland werd geïntroduceerd en zich ook snel verbreidde, kon men moderne analytische methoden gebruiken om de gang van zaken te volgen. Een eerdere studie uit België suggereerde dat Halsbandparkieten de Euraziatische Boomklever Sitta europaea zouden kunnen verdringen omdat ze elkaar voor nestholtes beconcurreerden. Echter, de Engelse analyse levert geen bewijs op voor een significant effect voor de concurrentie op de Boomkleverbevolking of van welke andere holtebroedende soort binnen het huidige bereik van de Halsbandparkiet in de UK. Toch valt niet helemaal uit te sluiten dat daar waar de nestgelegenheid beperkt is, er wel degelijk concurrentie plaatsvindt. Dit kan nog tot grote conflictsituaties leiden in de toekomst, als de parkieten in aantal en actieradius blijven toenemen.

B. Boers
Geen mussen meer?

Ook uit een recente studie in het Kralingse bos is niet gebleken dat de toename van de Halsbandparkieten er toe zal leiden dat de inheemse vogel zal verdwijnen, maar het is nog niet uitgebreid getoetst. Het lijkt erop dat in gebieden met een ruim en gevarieerd aanbod aan holtes en gaten in bomen geen grote problemen opdoemen. Problemen zijn pas te verwachten als dat aanbod verdwijnt, bijvoorbeeld door grootschalige bomenkap.

Meer lezen

Via www.onlinelibrary.wilye.com, alleen voor abonnementshouders:

Het artikel van het kwartaalblad Straatgras: "Meer groen op straat: de halsbandparkiet in Rotterdam"