Grutto gedijt in de Wilck

ALPHEN/RIJNWOUDE. Het aantal grutto's in Nederland neemt jaarlijks gestaag af. In veertig jaar tijd is de grutto in aantal zestig procent afgenomen. Zo niet in De Wilck.

Rust

17 augustus 2009

Het 130 hectare grote natuurgebied de Wilck in Hazerswoude telt al jaren zo'n 75 paar grutto's.

Boswachter Evert Dolman van Staatsbosbeheer schrijft de stabiele gesteldheid van de weidevogel in De Wilck toe aan de unieke rust. "Factoren als terreinomstandigheden, bepaalde begroeiing en het beheer zijn ook van invloed. Maar rust is enorm belangrijk om tot goede broedresultaten te komen."

 

Vooralsnog lijkt het er niet op dat uit andere gebieden verdreven grutto's De Wilck opzoeken. "Het aantal is vrijwel onveranderd ten opzichte van eerdere jaren", verklaart Dolman. De komst van meer grutto's naar het natuurgebied sluit hij echter niet uit. De belangrijkste oorzaken waardoor het slecht gaat met de weidevogel zijn intensieve landbouw, stedenbouw en verminderde openheid. Zaken waar in De Wilck geen sprake van is. De kans dat bovendien de stilte hier snel verstoord wordt, is nihil

Bescherming

Het weidevogelterrein maakt onderdeel uit van de Europese ecologische hoofdstructuur, een netwerk van 'topgebieden' die door bijzondere wetgeving beschermd zijn.