25 juli 2007 Inventarisatierapport Spookverlaat (uit de pers) Rijnwoude Koerier

De vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude heeft onlangs het broedvogel inventarisatie rapport Spookverlaat/Kruiskade 2006 aangeboden aan burgemeester An Hommes van Rijnwoude.

Blauwstaart
Even aftasten ...

Onder het genot van een kopje koffie gaven de heren,entekst en uitleg over de totstandkoming van het rapport.

Te mooi

Het rapport beslaat een tijdvak van 1995 tot 2006 en de gegevens gaan onder andere naar Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. De bedoeling van het rapport is een soort leidraad te zijn bij bepaalde beleidszaken. vroeg burgemeester Hommes om het rapport goed te gebruiken. “Ik hoop dat het rapport gebruikt gaat worden door de gemeente en dat het er na 20 jaar niet meer zo mooi uit ziet als nu. Het moet een beduimelde indruk geven!”
In het rapport zitten ontelbare uren vrijwilligerswerk. De vogelwerkgroep houdt zich onder andere bezig met: weidevogelbescherming, nestkastenbeheer, educatie, excursies (Spookverlaat en De Wilck), landschaps-beheer (Spookverlaat en Kruiskade) en meewerken in klankbordgroepen. De vrijwilligers gaan vaak al 's morgens vroeg op pad om de vogels te spotten en ze te beluisteren en daarna alles in kaart te brengen.

Veel veranderingen

Blauwstaart
 

Uit het rapport is op te maken dat de strook Spookverlaat/Kruiskade sterk is veranderd in de loop der tijd. Was er eerst lage bebossing, nu staan er hoge bomen. Deze biotoopverandering heeft grote invloed op de vogels die te zien zijn in de strook. Door de hoge bomen zijn er nu o.a. kraaien, Sperwers, Buizerds, Ransuilen en zelfs Haviken te vinden, maar daarnaast kan men er ook het mooie IJsvogeltje vinden, en veel water- en zangvogels. Plevieren zie je bijna niet meer in het Spookverlaat, ook het aantal Grutto's als broedvogel neemt sterk af. In de afgelopen 28 jaar zijn er meer dan 180 wilde vogelsoorten, waarvan 66 soorten broedvogels, geregistreerd in en nabij de strook. De Grote Karekiet en de Blauwborst zijn ook wel eens te vinden in de strook. De twee vogelsoorten staan op de meest beschermde lijst van vogels in Europa.

Informatie

Het Broedvogelinventarisatierapport Spookverlaat / Kruiskade 2006 is digitaal aan te vragen bij de vogelwerkgroep, via de heer