Nieuw nationaal stadsvogelproject van start: meld u aan!

Dit voorjaar starten SOVON Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland met een nieuw meetnet voor vogels in bebouwd gebied: MUS (Meetnet Urbane Soorten). Het richt zich op alle soorten broedvogels in steden, dorpen, bedrijventerreinen, parken, volkstuinen en sportterreinen. We weten namelijk te weinig van vogels in het stedelijk gebied, en dat terwijl er steeds meer bebouwing komt en voor steeds meer vogels de stad of het dorp het natuurlijke leefgebied is geworden. Om toch wat meer zicht te krijgen op die stadsvogels hebben we nu een eenvoudig telprogramma opgezet.

Huismus in dakgoot
 
Meedoen is eenvoudig, mits u de stadsvogels en hun geluiden kent. Wij hopen dat er veel mensen mee gaan doen; ook mensen die nog nooit aan SOVON-tellingen hebben meegedaan. MUS is geen eenmalige telling, maar een meetnet. We zoeken mensen die liefst meerdere jaren hun gebied willen blijven tellen. Voor mensen die al eerder aan SOVON-projecten meededen: MUS is enigszins vergelijkbaar met het PTT-project en maakt gebruik van telpunten.

In ieder postcode-gebied in Nederland hebben we een aantal telpunten geselecteerd en de bedoeling is dat iemand die zo’n postcode-gebied wil tellen daar per telpunt vijf minuten lang alle vogels noteert. Dat doen we drie keer in het seizoen en per keer bent u daar in totaal zo’n anderhalf uur mee bezig. U kunt het bij wijze van spreken voor u naar school of werk gaat doen.

MUS zal geheel digitaal worden uitgevoerd, er zal dus geen papierwinkel meer aan te pas komen. U kunt de telgebieden bekijken en er één voor uzelf reserveren via de aanmeld-pagina’s op de SOVON-website. Vanaf april gaat er daadwerkelijk geteld worden en dan kunt u ook uw telresultaten via de site invoeren en mooie overzichtjes krijgen.

Bent u geïnteresseerd, of wilt u zich aanmelden voor MUS, surf dan naar www.sovon.nl of neem contact op met de coördinatoren MUS: Bram Aarts en Jan Schoppers (MUS@sovon.nl, 024-6848111)

Dit bericht is opgesteld door:

SOVON Vogelonderzoek Nederland
Rijksstraatweg 178
6573 DG Beek-Ubbergen
Tel: 024-6848111
Fax: 024-6848122
Email: info@sovon.nl
Internet: www.sovon.nl