Intelligente vogels?

Jaren geleden zag ik een documentaire van de BBC. Men had een serie proeven verzonnen om te bekijken hoe ver het oplossend vermogen in "denken", zeg maar handelen is van koolmeesjes. Allerlei apparaatjes waren verzonnen met een oplopende moeilijkheidsgraad. Apparaatjes die een mix waren van het trekken aan een touwtje of het optillen van een schuifje en zo steeds complexer. De koolmees deed dat natuurlijk alleen maar omdat er wat zaadjes te verdienen waren.
Maar ik stond er van te kijken hoe vernuftig en snel die beestjes waren.Ik moest daar aan denken toen ik laatst op Discovery Channel een stukje over kraaien in Japan zag.
Om noten te pellen werd in eerste instantie de noot van grote hoogte losgelaten. Dat heb ik meer gezien..... Maar toen, toen merkten de kraaien dat een sneller resultaat te behalen viel als er een auto over de noot reed. Dat was nieuw voor mij. Dat gedrag werd in no time gekopieerd door de anderen. Uiteindelijk merkte een kraai dat auto's stopten bij een verkeerslicht met zebrapad. In de tijd dat de mensen bij groen overstaken (in Tokio is het altijd erg druk dus weinig kans op een verlaten zebrapad), legde de kraai een noot neer, liep terug en wachtte totdat de auto's gingen rijden waarna bij het volgende groene licht de kapotte noot werd weggekaapt.
Nu speelt iedere kraai datzelfde spelletje in Tokio.