Vogelhut doelwit vandalen!

HAZERSWOUDE • De afvalbak bij vogelhut Arnalia aan het Spookverlaat is met paal en al uit de grond gerukt. Een luik in de vogelkijkhut is met scharnieren en al losgetrokken en in de struiken gegooid. “Een rooster vonden we in de bosjes, en de paal met het bordje van Staatsbosbeheer is geknakt.”

Gerard Brouwers bij de vernielde vogelhut
bij de vogelhut "Amalia", vaak het doelwit van vernielingen


Voorzittervan de Vogelwerkgroep Koudekerk Hazerswoude en omstreken maakt de balans op van de jongste vernielingen aan de vogelhut. “Gelukkig zijn de vogelplaten dit keer heel gebleven. Soms houden ze er een aansteker bij zodat de beschermlaag smelt.”
De vrijwilligers van de vogelwerk groep controleren de hut wekelijks op schade en vaak is het raak. Brouwers: “De hut ligt afgelegen, maar wel op de fietsroute van middelbare scholieren.‘s Zomers is het een hangplek, de meeste vernielingen gebeuren rond de schemering. Brandjes stichten bij de ingang, rotzooi schoppen.” Hoeveel de reparatie van de schade al heeft gekost, vindt Brouwers moeilijk in te schatten. “We lossen zo veel mogelijk zelf op. We weten ook niet wat we moeten doen om dit te voorkomen. Afsluiten kan niet, ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat komen er vaak vogelkijkers en fotografen. We willen er ook geen bewaking bij zetten. Er wordt vanuit de buurt zo goed mogelijk opgelet. Het vervelendst is dat het werk van vrijwilligers en de plek waar mensen zo genieten, elke keer wordt verpest. Dat is frustrerend. En aangifte doen bij de politie lost niets op: je bent er alleen heel veel uren mee bezig.”