Zeeland - busexcursie

(overgenomen uit de Vogelaar, nr 12 2003)

De excursie-bus
De excursie-bus

Eindelijk is het dan zo ver: het is 8 februari, op deze dag wordt de busexcursie naar Zeeland gehouden. Aangezien ik nog nooit bij de zee heb gevogeld hoop ik op een aantal leuke soorten. (Het kan mogelijk zijn dat dit verslag niet helemaal logisch chronologisch is, want na een hele dag met zoveel waarnemingen raak je de draad namelijk weleens kwijt...)

Ik wordt opgehaald door Dylan en niet veel later staan we bij het vertrekpunt van de bus. Iedereen heeft er zo te zien zin in. En zo hoort het ook! Wij (Dylan en ik) houden een soortenlijstje bij. Aan het einde van de dag zijn we op 80 verschillende vogelsoorten. Van de 87 die door de gehele 'bemanning van de bus' is gezien. We hebben dus maar een aantal soortjes gemist).

De bus rijdt een erg toeristische route. Over smalle landweggetjes waarvan niemand uit de bus weet waar ze liggen. Zelfs de buschauffeur niet.. We dwalen door de polders en zien in het begin vooral veel ganzen. Kolganzen en brandganzen, later ook grauwe ganzen. Onderweg zien we talloze buizerds en torenvalken. Ze zitten echt overal. We stoppen na een lange tocht op een dijkje. Een vrouw eidereend is er te zien, helemaal aan de overkant. Ook zijn er 11 middelste zaagbekken, waarvan 4 mannen en 7 vrouwen. Vanaf boven op de dijk zijn steltlopertjes te zien. Tureluurs, bonte strandlopers en er wordt geroepen dat er zilverplevieren zijn. Een vrouw topper zwemt naar de kant toe en begint zich te poetsen. Nog een middelste zaagbek, een vrouw. Van beneden horen we dat er een alk is gezien. Na lang zoeken geven we het maar op, er is geen alk te bekennen. Wel een man brilduiker en een dodaarsje. We rijden weer verder. We zien tijdens de tocht 3 blauwe kiekendieven, 2 mannen en 1 vrouw. Grote groepen kramsvogels zwermen door de weilanden, ook komen we 2 grote lijsters tegen, evenals 1 zanglijster bij het restaurantje waar we pauze houden. Ons soortenlijstje van vandaag is inmiddels al flink gestegen. We vervolgen onze route door de weilanden. Er wordt een noodstop gemaakt als er 10 patrijzen in het veld blijken te zitten. Mooie vogels! Tijdens het rijden zien we diverse keren groepen ganzen, wulpen, vele fazanten (waarvan 1 albino, bijna geheel wit), allerlei eendensoorten als smienten, krakeenden, tafeleenden, kuifeenden, slobeenden, grote zaagbekken en wilde eenden. Op een plasje zit een vrouw non. Af en toe komen we een paar dodaarzen tegen.

Eidereenden lang de dam
Eidereenden langs de dam.

Wat we hierna allemaal gedaan en gezien hebben weet ik niet precies meer, in elk geval kwamen we een poos later op de Brouwersdam aan. Steenlopertjes, paarse strandlopers, een kanoet, verschillende zwarte zee-eenden en vele brilduikers kunnen we vanuit de bus zien. Een eind verderop komen we nog een drieteenstrandlopertje tegen, evenals 3 rosse grutto's. Een tureluur rent langs de waterlijn. We staan op het punt van uitstappen als er een roodkeelduiker wordt gezien. Een prachtbeest! Helaas is hij al gauw verdwenen onder water. Met telescopen en verrekijkers bewapend lopen we een beetje rond langs het water. Er zijn vele brilduikers en eidereenden te zien, evenals enkele zwarte zee-eenden. Een slechtvalk zit in één of ander ding dat in het water staat. De roodkeelduiker duikt weer op. En weer onder... snelle vogel! Na een tip vinden we even later een schitterende man ijseend. Lang kan ik hem niet in beeld houden; net als de roodkeelduiker en brilduikers gaat hij constant onder water. Jammer, maar ik heb hem in elk geval gezien.

Om kwart over 3 rijdt de bus weer verder. We rijden door enkele polders en langs enkele plassen. Zo'n 20 putters zijn rechts van de bus in de bomen te zien. Aan dezelfde kant zitten een zwarte ruiter en een tureluur, evenals een aantal rotganzen. Ook komen we een groene specht tegen, een bijzondere vogel vind ik. We zijn inmiddels al op het punt van richting huis gaan als we tussen een grote groep brandganzen een verdachte gans ontdekken. Bij nader onderzoek blijkt het om een dwerggans te gaan.

Velduil

We willen net weer in de bus stappen als er een velduil wordt gezien. Ik krijg hem prachtig in beeld. Dat is helemaal een geweldige vogel. Hij zit een tijdje op een paal, later geeft hij een prachtige vliegshow en landt hij in het weiland. Dylan weet nog net een paar plaatjes te schieten als we van de organisatie al weer de bus in moeten. Ik zal niet over die organisatie gaan klagen hoor, ze hebben immers geweldig werk afgeleverd, maar wegrijden bij een velduil die zo dichtbij zit vind ik toch wel schandalig hoor! Maar we hoeven niet lang te treuren; enkele minuten later stuiten we op een tweede exemplaar. Ook deze geeft een vliegshow en landt vlak naast de bus in het gras. Schitterend om dat zo dichtbij te zien. Hij heeft een prooi, zien we als hij wegvliegt. Echt het hoogtepunt van de dag!!

Op de terugweg zie ik plots een kleine zilverreiger in de slootrand. Ik roep het door de bus, jammer genoeg hoort alleen Dylan het. Even later wordt er echter een tweede gezien, hij vliegt op uit de slootrand. Leuke vogel. Langzaamaan begint het donker te worden. We besluiten deze mooie vogeldag met het opsommen van de soortenlijst in de bus. Er worden er nog gauw 2 vergeten soorten aan toegevoegd. Ik ben heel erg tevreden over deze dag!! (Voor degenen die mee waren op de excursie: mocht ik nog iets vergeten zijn, laat het me dan even weten).